Menu
 

Vitenbergs: Nekustamā īpašuma nodokļa sistēmai ir jābūt līdzvērtīgai gan uzņēmumiem, gan arī mājsaimniecībām

  • Autors:  LETA
Foto: Saeimas administrācija Foto: Saeimas administrācija

Nekustamā īpašuma nodokļa sistēmai ir jābūt līdzvērtīgai gan uzņēmumiem, gan arī mājsaimniecībām, otrdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" pauda ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (KPV LV), komentējot iecerētās izmaiņas sistēmā. "Ar šo jauno sistēmu nevajadzētu padarīt kādam labāk vai kādam sliktāk. Tai ir jābūt līdzvērtīgai gan uzņēmumiem, gan arī mājsaimniecībām," sacīja Vitenbergs.

Tostarp viņš norādīja, ka atbilstoši piedāvātajām izmaiņām regulējumā uzņēmumiem būtu jāmaksā par mājsaimniecībām piešķirtajām nekustamā īpašuma nodokļa atlaidēm. "Ir pozitīvi, ja kādām cilvēku grupām ir atlaides, taču mani kā ekonomikas ministru vairāk uztrauc sadaļa, kas varētu attiekties uz uzņēmējiem, uz uzņēmējdarbības vidi. Par atlaidēm nāktos samaksāt ar palielinātu likmi tieši uzņēmējiem," teica ministrs. Vitenbergs skaidroja, ka, palielinot maksājumus par nekustamo īpašumu, Latvijas uzņēmumi zaudētu konkurētspēju ārvalstu tirgos, kā arī Latvija nevarētu piesaistīt investīcijas.

Tajā pašā laikā ministrs arī pozitīvi vērtēja ieceri nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības pietuvināt tirgus vērtībai. "Pats par sevi nav slikti, ka mēs redzam reālo nekustamā īpašuma vērtību, taču pretī ir jābūt skaidrai aprēķināšanas sistēmai nekustamā īpašuma nodoklim," sacīja Vitenbergs.

Jau vēstīts, ka Tieslietu ministrija 29.jūlijā nosūtīja Finanšu ministrijai, kā arī citām saskaņošanā iesaistītajām institūcijām precizētos priekšlikumus nekustamā īpašuma nodokļa reformai. Tieslietu ministrija aicina ieviest neapliekamo minimumu 100 000 eiro apmērā uz katru deklarēto personu, kā arī samazināt nodokli dzīvojamās apbūves zemei piecas reizes – no 1,5% līdz 0,3%.

Precizētie priekšlikumi paredz noteikt, ka neapliekamo minimumu nosaka uz katru deklarēto personu 100 000 eiro apmērā, bet vērtības atlikumam, ja tāds ir, piemēro samazinošo koeficientu 0,2. Piemēram, ja mājokļa kadastrālā vērtība ir 80 000 eiro un tajā ir deklarējusies viena persona, nodoklis par mājokli nebūtu jāmaksā. Ja, piemēram, mājokļa vērtība ir 300 000 eiro un tajā deklarējušās divas personas, tad nodokli rēķinātu no 20 000 eiro. Minētais samazinošais koeficients darbotos tikai mājokļiem ar vērtību līdz 500 000 eiro.

Pēc Tieslietu ministrijas aprēķiniem, īstenojot šīs izmaiņas, pašvaldību kopējie ieņēmumi no nekustamā īpašuma nodokļa 2022.gadā būtu vismaz 232 miljoni eiro, kamēr 2018.gadā pašvaldības faktiski iekasēja 207 miljonus eiro.

Jūlija vidū Valsts zemes dienests sabiedriskajai apspriešanai nodeva 2022.gadam projektētās kadastrālās vērtības, kas saskaņā ar valdības dotu uzdevumu pārrēķinātas atbilstoši nekustamo īpašumu vērtībai tirgū. Lai šīs kadastrālās vērtības 2022.gadā stātos spēkā, tās ir jāapstiprina Ministru kabinetā. Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) iepriekš paudis nostāju, ka nevirzīs šo projektu apstiprināšanai valdībā, kamēr nav garantiju, ka tiek ieviests neapliekamais minimums primārajam mājoklim un mazinātas nodokļu likmes komersantiem.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.