Menu
 

Ražots Pierīgā: Nelielie uzņēmumi vieglāk spēj pārorientēties Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Renovējot un siltinot daļu ražošanas ēku, tika uzlaboti darba apstākļi uzņēmuma darbiniekiem, jo pirms tam šī ēka bija gandrīz nojaucama govju kūts no padomju laikiem. Foto - publicitātes Renovējot un siltinot daļu ražošanas ēku, tika uzlaboti darba apstākļi uzņēmuma darbiniekiem, jo pirms tam šī ēka bija gandrīz nojaucama govju kūts no padomju laikiem. Foto - publicitātes

Pavasara sākumā Pierīgas novadu uzņēmēji prognozēja, ka Covid-19 krīzes dēļ ekonomikas lejupslīde gaidāma visās tautsaimniecības nozarēs, ietekmējot uzņēmumu ikdienas darbu. Krīzes neskarts nepalika neviens uzņēmums, tomēr ir arī pozitīvi piemēri, kā uzņēmēji, pārorientējot darbu un prioritātes, sekmīgi spēja ne tikai nodrošināt ikdienas darbu, bet arī veikt attīstības projektus.

Viens no tādiem ir Stopiņu novada kokapstrādes uzņēmums “Pieci kaķi” (kaķis – sens galdniecības instruments, – red.), kurš šovasar pabeidza 2018. gadā uzsākto ražošanas ēkas siltināšanas projektu*, kas tika īstenots sadarbībā ar Lauku atbalsta dienestu. Par to, kā uzņēmums darbojās krīzes laikā, kādi ir tā nozīmīgākie īstenotie projekti un ar kādu mērķi veikta ražošanas ēkas rekonstrukcija, stāsta uzņēmuma valdes loceklis Jānis Derums.

– ”Pieci kaķi” Stopiņu novadā darbojas jau vairākus gadus. Ar ko nodarbojas jūsu uzņēmums, un kurus uzskatāt par nozīmīgākajiem īstenotajiem objektiem?

– Jāsāk ar to, ka esam neliels kokapstrādes uzņēmums, līdz ar to mums bija jāmeklē sava specifiskā niša, jo nevaram konkurēt ar masveida ražotājiem. Šobrīd varu teikt, ka mūsu uzņēmuma stiprā puse ir darbs, kas saistīts ar zināšanām un prasmēm par guļbūvēm un citām specifiskām koka konstrukcijām. Mūsu uzņēmums nodarbojas ar unikālu koka konstrukciju izgatavošanu, atjaunošanu, guļbūvju ražošanu, masīvkoka karkasa ēku, tostarp lapeņu, nojumju, terašu un citu cilvēkiem nepieciešamu būvju, izgatavošanu. Papildus tam paši veicam arī galdniecības darbus – pēc individuāla pasūtījuma izgatavojam logus, durvis, dārza un mājas mēbeles, esam veikuši senu mēbeļu restaurāciju.

Īpaša mūsu uzņēmuma pievienotā vērtība ir tas, ka varam cilvēkiem piedāvāt arī projektēšanu, proti, palīdzēt izdomāt un vizualizēt to, ko pasūtītājs vēlas, – specifiskā terminoloģijā runājot, tā ir nestandarta individuālu risinājumu projektēšana, izgatavošana, tāpat liela šķērsgriezuma būvdetaļu izgatavošana, kuras pircējs nevar iegādāties veikalos vai citās ražotnēs. Jaunums mūsu uzņēmumā ir tas, ka varēsim piedāvāt klientiem arī sertificētus konstrukciju kokmateriālus. Speciālisti sapratīs un spēs novērtēt to, ka esam ieguvuši tiesības sertificēt pēc stiprības šķirotus konstrukciju kokmateriālus ar taisnstūra šķērsgriezumu vizuālo šķirošanu atbilstoši INSTA 142 (stiprības klases C14, C18, C24, C30), kas pavērs jaunas iespējas mūsu uzņēmējdarbībā.

Par saviem nozīmīgākajiem īstenotajiem objektiem paši uzskatām vairākus, kas raksturo uzņēmuma darbības daudzveidību. Tāda, piemēram, bija Krapes baznīcas torņa izbūve – koka konstrukciju izgatavošana un gatavo telpisko torņa sastāvdaļu montāža. Šobrīd strādājam interesantā objektā, kurš, domāju, ir unikāls arī Latvijas mērogā. Tajā top baroka stila masīvkoka māja ar kaņepju, kaļķa siltinājumu, akmens mūri. Mūsu darba daļa šajā projektā ir visu masīvkoka konstrukciju izgatavošana un uzstādīšana. Šajā projektā mums pašiem ir ļoti interesanta pieredze, jo ir jāatrod daudzi nestandarta risinājumi daudziem specifiskiem savienojumiem, konstrukcijas būvelementiem. Domāju, ka šāda veida sadarbībā ieguvēji esam visi – pasūtītājs ir apmierināts un priecīgs par darbu, bet mēs esam ieguvuši jaunas iemaņas un zināšanas. Būtiski ir tas, ka mūs nebaida šādas nestandarta situācijas un līdz ar to arī risinājumu meklēšana.

Galdniecībā šobrīd izgatavojam lielas mājas stiklotās konstrukcijas, kā arī ārdurvis un iekšdurvis. Unikālākais ir tas, ka šie izstrādājumi ir lielgabarīta, turklāt tiek izmantota interesanta, tikai mūsu uzņēmuma meistariem raksturīga krāsošanas tehnika, kas piešķir kokam ļoti skaistas nianses. Šogad galdniecībā bija vēl kāds ļoti interesants projekts – privātmājas viesistabas mēbeļu komplekts, kas tika ieintegrēts telpā, kuras sienas arī tika veidotas no mēbeļu nažfiniera, kas speciāli tika pasūtīts no Itālijas. Tas, var teikt, bija tāds filigrāns darbs, bet mēs sekmīgi ar to tikām galā.

Viens no uzņēmuma nozīmīgākajiem projektiem ir Krapes baznīcas torņa konstrukciju izgatavošana un gatavo telpisko torņa sastāvdaļu montāža.


– 
Katra uzņēmuma galvenā vērtība ir tajā strādājošie darbinieki. Uzņēmēji nereti sūdzas par darba roku trūkumu. Kā tas ir jūsu uzņēmumā?

– Jā, pilnībā piekrītu. Arī mūsu uzņēmuma lielākā vērtība ir darbinieki. Principā to var teikt par jebkuru jomu, kurā cilvēkiem darbs jāveic, pielietojot iegūtās prasmes, meistarību un zināšanas. Pieminēšu dažus kolēģus. Mūsu tehnologs ir inženierzinātņu maģistrs, Latvijas Amatniecības kameras namdara amata meistars Juris Balodis, kurš strādā ar vienu no labākajām koka būvju projektēšanas programmām SEMA, kas piedāvā programmatūras risinājumus un papildu pakalpojumus kokmateriālu un kāpņu dizaina izstrādē. Arī mūsu meistars Raimonds Gigels ir augsta līmeņa galdnieks, kurš katrā darbā iedziļinās un veic to līdz sīkākajai niansei, un, protams, vēl citi sava amata pratēji.

Par darba roku trūkumu mēs arī nevaram sūdzēties. Nav gandrīz neviens mēnesis, kad pie mums nenāktu interesēties par darba iespējām, taču darbinieki mums nemainās – lielākā daļa strādā jau vairākus gadus.

– Šovasar sakopāt paši savas mājas, proti, nodevāt ekspluatācijā renovēto kokapstrādes ražošanas ēkas daļu. Ar kādu mērķi īstenojāt uzņēmuma ēkas rekonstrukcijas un siltināšanas projektu?

– Jā, 2018. gadā uzsākām projektu, un šis bija pirmais ar būvniecību saistītais projekts, kuram pieteicāmies ar vietējās biedrības “Stopiņu-Salaspils partnerība” starpniecību, kurā finansējums nonāk caur Lauku atbalsta dienestu. Mums nebija šāda veida pieredzes, taču, rūpējoties par darbinieku ērtībām un darba vides uzlabošanu, bija nepieciešams kaut ko darīt, lai telpas būtu ērtas darbam un sadzīvei, jo šī ēka pirms tam bija gandrīz nojaucama govju kūts, kas bija palikusi no padomju laikiem, un ļoti bēdīgā stāvoklī. Un tāda vienas lietas sakārtošana pēc tam rada daudz citu ieguvumu, jo tas ir sekmējis jaunu produktu radīšanu, esošo pakalpojumu pilnveidošanu, turklāt šobrīd, kad klienti redz, ka paši strādājam sakoptā vidē, viņi vairāk uzticas mūsu veikto darbu kvalitātei. Jau šīs vasaras karstajās dienās jutām arī ēkas siltināšanas ietekmi uz darba apstākļiem, strādājot iekštelpās. Strādāt varēja daudz efektīvāk, jo nevajadzēja plānot darba stundas agri no rīta vai vēlu vakaros, kad gaisa temperatūra nav tik augsta.

– Kāda bija pieredze sadarbībā ar Lauku atbalstu dienestu, projektu īstenojot? Vai nebija pārlieku liela birokrātija?

– Bija ļoti daudz jautājumu, neskaidrību, bet dienesta darbinieki tiešām ir atsaucīgi un pacietīgi, iespējams, vairākiem projekta īstenotājiem skaidrojot vienas un tās pašas lietas. Lauku atbalsta dienesta darbinieki sniedza tiešām izsmeļošu informāciju, lai projektu varētu sagatavot un īstenot, tā ka varu tikai iedrošināt tos uzņēmējus, kuri, baidoties no sarežģītām procedūrām, nepiesakās līdzfinansētiem projektiem, – tas viss ir izdarāms! Protams, tas prasa laiku un pūles, taču galu galā tas atmaksājas. Tāpat ļoti pozitīvi ir tas, ka faktiski visas lietas var sagatavot un nodot dienestam elektroniski. Tas ļoti ietaupīja laiku un resursu.

– Šogad piedzīvojām nebijušu situāciju, proti, Covid-19 pandēmiju. Kā tas ietekmēja jūsu uzņēmumu?

– Pirmajās dienās mums bija liels pārsteigums, neziņa – kā būs, kā strādāsim. Uzņēmumā iegādājāmies dezinfekcijas līdzekļus, sveicinājāmies bez rokasspiediena, taču turpinājām iesāktos darbus un projektus, jo mums nav tāda situācija, ka ražotnē strādā vairāki desmiti cilvēku vienlaikus, tāpēc telpās varējām nodrošināt nepieciešamo distancēšanos. Domāju, ka tā bija nelielu uzņēmumu priekšrocība krīzes situācijā. Turklāt spējām arī ātri pārorientēties, mainīt darbu prioritātes, vairāk laika veltīt tiem darbiem, kuri iepriekš tika atlikti kā “nedegošie”. Tas ļāva vairāk uzmanības veltīt pašu ēkas sakārtošanai, un tādā ziņā krīze bija arī ieguvums. Taču saziņā ar iespējamajiem klientiem varēja just, ka lielākos jaunos būvniecības projektos valda piesardzība un nogaidīšana, kā rezultātā dažus pasūtījumus neieguvām. Tāpat ar dažiem piegādātajiem preču iegāde notika attālināti, kas pagarināja un sarežģīja piegādes procesu. Taču šobrīd viss pamazām ir iegājis atpakaļ vecajā ritmā, un par to īpaši vairs nedomājam. Jūtams, ka arī nozarē apjukums un neziņa ir mazinājusies.

Galdniecībā tapis interesants projekts – viesistabas mēbeļu komplekts, kas tika integrēts telpā, kuras sienas arī bija veidotas no Itālijā speciāli pasūtīta mēbeļu nažfiniera.


– Politiskā līmenī daudz ir spriests un runāts par gaidāmo administratīvi teritoriālo reformu. Attiecībā uz Stopiņu novadu ir paredzēts, ka tas tiek apvienots ar Ropažu novadu, daļu Garkalnes un  Inčukalna novada un novada centrs būs Ulbroka. Šobrīd vēl ir daudz nezināmā, taču kā jūs kā uzņēmējs prognozējat, vai un kā šīs izmaiņas ietekmēs jūsu uzņēmuma darbību? 

– Jā, tas tiesa, ka ir daudz nezināmā, tāpēc varam tikai izteikt prognozes un pieņēmumus. Lai gan mūsu klienti nav tikai Stopiņu novadā dzīvojošie, domāju, ka plašākā teritorijā mums, iespējams, būs vieglāk komunicēt un vieglāk sasniegt iespējamos sadarbības partnerus un klientus. Par mums un mūsu darbu būs zināms plašākam ļaužu lokam – citiem uzņēmējiem, būvniekiem. Nedomāju, ka mums šajā sakarā pieaugs konkurence, jo, kā iepriekš minēju, mēs esam uzņēmums, kas vairāk orientēts uz individuāliem darbiem un pasūtījumiem, kā arī specifiskām vajadzībām. Kas attiecas uz sadarbību ar pašvaldību, kas ir ļoti svarīga katra uzņēmuma darbībā, manuprāt, administratīvi teritoriālā reforma mūs neietekmēs, jo novada centrs atradīsies tajā pašā vietā un būs tikpat aizsniedzamā attālumā kā līdz šim. Turpmāk gan būsim Ropažu novads, bet nepieciešamās lietas un dokumentus kārtosim turpat, kur līdz šim. Būtiski, lai novada vadība atbalstītu uzņēmējdarbību novadā, lai tiktu domāts par jaunu darbavietu radīšanu, par to, lai cilvēkiem ir darbs un iztikšana arī tuvējos Pierīgas novados, lai nevajadzētu visiem uz darbu doties uz galvaspilsētu, novadam veidojoties tikai kā glaunam guļamrajonam. Ja šī izpratne novadā turpināsies, tad neredzu reformas sakarā nekādus lielus riskus mūsu uzņēmumam nākotnē.

* ”Piebūves siltināšana kokapstrādes uzņēmumā Stopiņu novadā”, Nr. 18-04-AL25-A019.2101-000003.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.