Menu
 

"Premium" zemes darījumu tirgus Latvijā šogad visaktīvākais Jūrmalā

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

"Premium" kategorijas apbūvējamās zemes tirgus šogad sešos mēnešos ir koncentrējies Jūrmalā, kur veikti teju visi šī perioda zemes iegādes darījumi - nopirkti pieci zemesgabali par kopējo summu 3,8 miljoni eiro, liecina "premium" segmenta nekustamo īpašumu uzņēmuma "Baltic Sotheby’s International Realty" veiktais pētījums.

Datu apkopojumā pētīta informācija par dzīvokļiem un apbūvējamo zemi vērtībā virs 150 000 eiro.

Šogad pusgadā trīs pārskata reģionos - Rīgā, Jūrmalā un Pierīgā - fiksēti seši "premium" apbūvējamās zemes darījumi par kopējo summu 4,18 miljoni eiro, no kuriem pieci bijuši Jūrmalā un viens - Pierīgā par 350 000 eiro.

Rīgā šogad nav ticis iegādāts neviens apbūvējamās zemes īpašums šajā kategorijā. 2020.gada sešos mēnešos zemes un privātmāju darījumi kopā veidojuši ceturto daļu no kopējā Latvijas "premium" īpašumu tirgus.

"Baltic Sotheby’s International Realty" līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Vestards Rozenbergs informēja, ka 2020.gada sešu mēnešu "premium" apbūves zemes statistika ir salīdzināma ar, piemēram, 2015.gadu un 2016.gadu, kad sešu mēnešu periodā bija novērojama līdzīga aktivitāte - tad tika iegādāti septiņi un astoņi zemesgabali, lai gan šogad nopirktie seši zemesgabali to vērtības ziņā teju divkārt pārsniedz minēto divu gadu laikā sasniegto darījumu apgrozījumu.

Lai gan šogad iegādāts par deviņiem zemes gabaliem mazāk nekā pērn attiecīgā laika posmā, kopējais zemes iegādes darījumu apgrozījums šogad ir bijis viens no augstākajiem astoņu gadu laikā un vidējā zemes darījuma vērtībā Jūrmalā ir sasniegusi 760 000 eiro.

No šiem faktiem "Baltic Sotheby’s International Realty" secina, ka pastāv pieprasījums pēc augstvērtīgiem zemes gabaliem izcilās vietās, kas paredzēti gan privātai apbūvei, gan dzīvokļu ēku attīstībai. Jūrmalā klientu pieprasījums pēc zemes gabaliem privātmāju apbūvei būtībā pārsniedz piedāvājumu, un zemes gabala cena Jūrmalā pirmajā līnijā pie jūras var pārsniegt 500 eiro par kvadrātmetru.

"Attiecīgi zemesgabala cena attīstības projektiem var būt vēl augstāka un tiek noteikta vadoties no vietas specifikas un iespējamās apbūves rādītājiem. Klientu motivācija iegādāties zemes gabalus ārpus Rīgas visticamāk saglabāsies arī paredzamā nākotnē, ņemot vērā šogad piedzīvoto - attālināto darbu, izolāciju, un daudzu procesu digitalizāciju," skaidroja Rozenbergs.

"Baltic Sotheby’s International Realty" līdzīpašniece un valdes locekle Ilze Mazurenko norādīja, ka "premium" apbūves zemi klienti pērk vai nu pašu vajadzībām, ieguldot brīvos līdzekļus kā investīciju objektā, vai arī, lai izveidotu savai gaumei un vajadzībām atbilstošu "premium" savrupnamu, vai arī augstākās klases privāto mājokļu projektu attīstīšanai.

"Baltic Sotheby’s International Realty" dati atklāj, ka viens no pieciem Jūrmalā iegādātajiem zemes gabaliem ir bijis diezgan iespaidīgs darījuma vērtības ziņā - Dzintaru prospektā nopirkta zeme vairāk nekā 3000 kvadrātmetru platībā par 2,9 miljoniem eiro.

Slokā noticis apjomīgākais pirkums - iegādāti 12 597 kvadrātmetri zemes. Vēl viens zemesgabals iegādāts Asaros un divi zemes gabali Vaivaros.

Pierīgā, Baltezerā, notikušais darījums arī bijis diezgan iespaidīgs - iegādāta 6000 kvadrātmetru zeme par pēdējo astoņu gadu laikā augstāko cenu - 349 000 eiro, un tas ievērojami pārsniedz citu gadu darījumus Pierīgā, kad bija iegādāti vairāk zemesgabalu par daudz zemāku vidējo cenu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.