Menu
 

Inčukalna pazemes gāzes krātuve jauno dabasgāzes izņemšanas sezonu sāk ar 100% piepildījumu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") noslēdzis 2020./2021.gada dabasgāzes iesūknēšanas sezonu, lietotājiem glabāšanā Inčukalna pazemes gāzes krātuvē novietojot 21,525 teravatstundas (TWh) dabasgāzes jeb sasniedzot 100% piepildījumu, informēja "Conexus" pārstāvji.

Salīdzinot ar iepriekšējo krātuves ciklu, Inčukalna pazemes gāzes krātuvē iesūknēts par 16% vairāk dabasgāzes. Ceturtdien, 15.oktobrī, tiks sākta dabasgāzes izņemšanas sezona.

Kompānijā norādīja, ka krātuves tehniskā jauda 2020./2021.gada krātuves ciklam noteikta 21,5 TWh, tāpēc, iesūknējot 21,525 TWh dabasgāzes, sistēmas lietotāji izmantojuši visu pieejamo krātuves uzglabāšanas jaudu.

"Conexus" pārstāvji skaidroja, ka šādu sistēmas lietotāju aktivitāti un interesi par dabasgāzes uzglabāšanu Inčukalna pazemes gāzes krātuvē tiešā mērā ir ietekmējusi vienotā dabasgāzes tirgus atvēršana no šā gada 1.janvāra, kas kāpināja krātuves izmantošanu plašākam starptautiskam tirgotāju lokam. Vienlaikus apstākļus par labu krātuves izmantošanai nosaka arī kopējā situācija dabasgāzes tirgū pasaulē, kur dabasgāzes cena biržā bijusi būtiski zemāka.

"Ir izdevies tikt pāri vēl pirms dažiem gadiem kritiski zemajam krātuves piepildījumam, kas krātuves tehniskajai ekspluatācijai ilgtermiņā nebūtu bijis vēlams. Tagad jau otro sezonu pēc kārtas krātuves piepildījums un tehniskā jauda ir vērtējama kā laba, kas nozīmē, ka dabasgāzes piegāžu ziņā spēsim elastīgāk pielāgoties sistēmas lietotāju vajadzībām arī tad, ja pieprasījums pēc dabasgāzes saglabāsies augsts," norādīja Inčukalna pazemes gāzes krātuves vadītājs Rinalds Dimiņš.

Krātuves izmantošanas kapacitāte šobrīd tiek stiprināta ar krātuvē notiekošo investīciju programmu līdz 2030.gadam, kuras daļa tiek īstenota ar Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējumu. Lielāko projektu vidū "Conexus" pārstāvji minēja ekspluatācijas urbumu un agregātu modernizācijas darbus, plānoto rekonstrukciju gāzes savākšanas punktam nr.3 un jauna gāzes pārsūknēšanas agregāta uzstādīšanu. Paredzēts, ka minētais projekts Inčukalna pazemes gāzes krātuvē veicinās dabasgāzes piegādes drošības uzlabošanu, darbības tehniskās iespējas, kā arī sekmēs integrāciju starptautiskajā enerģētikas tirgū.

Plānots, ka 2020.gada novembrī "Conexus" paziņos 2021./2022.gada krātuves cikla tehniskās jaudas prognozi.

"Conexus" apgrozījums šogad pirmajā pusgadā bija 27,736 miljoni eiro, kas ir par 0,6% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn, bet kompānijas peļņa pieauga par 4,7% un bija 7,656 miljoni eiro.

"Conexus" ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā. Kompānija pārvalda Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un maģistrālo dabasgāzes pārvades sistēmu, kas tieši savieno Latvijas dabasgāzes tirgu ar Lietuvu, Igauniju un Krievijas Ziemeļrietumu reģionu. "Conexus" tika dibināta 2016.gada decembrī, reorganizācijas rezultātā no "Latvijas gāzes" nodalot pārvades un glabāšanas darbības virzienus. Kompānijas lielākais akcionārs ir "Augstsprieguma tīkls" (68,46%).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.