Menu
 

Valdība noraida visus opozīcijas iesniegtos priekšlikumus 2021.gada budžeta projektam

  • Autors:  LETA
Foto - Valsts kanceleja Foto - Valsts kanceleja

Ministru kabinets ceturtdien ārkārtas sēdē noraidīja visus opozīcijas iesniegtos priekšlikumus 2021.gada budžeta projektam pirms tā izskatīšanas Saeimā otrajā lasījumā.

Nākamā gada valsts budžeta likumprojektam un likumprojektam par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2021.-2023.gadam kopumā iesniegti vairāk nekā 170 priekšlikumi. Savukārt 28 likumprojektiem, kas saistīti ar valsts budžetu, iesniegti teju 360 priekšlikumi. Saeimas kārtības rullī paredzētās tiesības iesniegt priekšlikumus izmantojušas Saeimas frakcijas, kā arī komisijas, deputāti individuāli un arī nozaru ministrijas.

Saskaņā ar Saeimas kārtības rulli valsts budžeta projektam iesniegtos priekšlikumus par budžeta projekta virzību Saeimā atbildīgā Budžeta komisija nosūta atzinuma sniegšanai Ministru kabinetam. 

Starp noraidītajiem ir Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) priekšlikums 2021.gada valsts budžetā nesamazināt pašvaldību daļu no iedzīvotāju ienākuma nodoklī (IIN) saņemtajiem līdzekļiem, saglabājot to 80% līmenī.

Valdība arī neatbalstīja ZZS  priekšlikumu nākamā gada budžetā paredzēt divus miljonus eiro sakrālā mantojuma saglabāšanai.

Tāpat noraidīts partija "Saskaņa" priekšlikums valsts 2021.gada budžetam, rosinot samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) no 21% uz 18%, kā arī palielināt finansējumu sociālām vajadzībām un pedagogu atbalstam.

Tika arī noraidīts "Saskaņas" frakcijas sagatavotie priekšlikumi sociālajā jomā, piemēram, neapliekamā minimuma paaugstināšanu pensionāriem no 330 eiro uz 500 eiro, masku iegādi maznodrošinātajiem, bezdarbnieku pabalsta nodrošināšanu deviņus, nevis astoņus mēnešus u.c. Noraidīts arī tika priekšlikums nākamgad palielināt ģimenes valsts pabalstu par pirmo bērnu ne mazāku kā 50 eiro, par otro ne mazāku kā 100 eiro, par trešo un katru nākamo bērnu - ne mazāku kā 150 eiro mēnesī.

Valdība neatbalstīja "Saskaņas" lūgumu par 34 miljoniem eiro palielināt veselības aprūpes budžetu, lai nodrošinātu medicīnas pakalpojumu rindu samazināšanu un paplašinātu kompensējamo medikamentu pieejamību.

Paredzēts, ka galīgajā lasījumā par likumprojektu "Par valsts budžetu 2021.gadam", "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2021., 2022. un 2023.gadam" un 28 budžeta projektu pavadošajiem likumprojektiem Saeima lems 23.novembrī.

Jau ziņots, ka Saeima 28.oktobrī pirmajā lasījumā atbalstīja nākamā gada valsts budžeta likumprojektu, vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojektu 2021., 2022. un 2023.gadam, kā arī ar budžetu saistītus grozījumus 28 likumos.

Tāpat ziņots, ka 2021.gada budžeta izdevumi būs 10,76 miljardi eiro, bet ieņēmumi - 9,58 miljardi eiro. Tādējādi, salīdzinot ar 2020.gada budžetu, nākamā gada budžeta ieņēmumi saruks par 328 miljoniem eiro, bet izdevumi augs par 744 miljoniem eiro.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.