Menu
 

Ekonomists: Gads sācies ar nelielu kritumu eksportā

  • Autors:  Mārtiņš Āboliņš, bankas “Citadele” ekonomists
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Neskatoties uz Covid-19 pandēmijas otro vilni un daudziem fiziskās distancēšanās pasākumiem, 2021. gads Latvijas preču eksportā ir sācies pozitīvi. Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētā informācija, Latvijas preču eksports janvārī ir samazinājies par 0,9 % salīdzinājumā ar 2020. gada janvāri. Lai arī tas ir pirmais samazinājums Latvijas eksportā kopš pērnā gada augusta, ir jāņem vērā, ka šogad janvārī bija par divām darba dienām mazāk nekā pērn un, skatoties uz vienu darba dienu, eksporta apjoms ir audzis par 9 %.

Vienlaikus Latvijas ražotāju noskaņojums Covid-19 otrā viļņa laikā nav būtiski pasliktinājies un pieprasījums Latvijas ārējos tirgos ir spēcīgs. Ražojošās un eksportējošās nozares šogad noteikti būs vienas no straujāk augošajām nozarēm Latvijā.

Arī globālais ražotāju noskaņojums ir pozitīvs, jauno pasūtījumu apjoms aug, un pasaules tirdzniecība ir pilnībā atguvusies no Covid-19 sākotnējā šoka pērnā gada pavasarī. Patēriņa struktūras maiņa Covid-19 ierobežojumu rezultāta ir palielinājusi pieprasījumu pēc daudzām precēm, savukārt pērnā gada pārrāvumi globālajā ražošanas sistēmā un straujā pieprasījuma atjaunošanās gada otrajā pusē ir būtiski samazinājusi preču krājumu līmeni.

Vienlaikus apjomīgie stimulēšanas pasākumi attīstītajās valstīs ir nodrošinājuši iedzīvotājiem ienākumus, un daudzviet iedzīvotājiem ir būtiski pieauguši uzkrājumi. Tas veido būtisku atliktā patēriņa potenciālu gan pakalpojumu, gan preču nozarēm, un tas būs eksportu veicinošs faktors arī Latvijā.

Latvijas eksporta dinamikā janvārī būtiskas izmaiņas salīdzinājumā ar iepriekšējiem mēnešiem nav vērojamas. Salīdzinājumā ar 2020. gada janvārī visstraujāk ir audzis dzērienu (+15,7 %), farmaceitisko produktu (+32,4 %), koka izstrādājumu (+4,5 %) un elektroiekārtu (+5,7 %) eksports. Savukārt par 4 % samazinājās graudaugu eksports un par 23 % kritās transportlīdzekļu eksports.

Apsteidzošie rādītāji liek domāt, ka spēcīgais pieprasījums ārējos tirgos vismaz tuvākā pusgada laikā nemazināsies un šobrīd tas veicina ne tikai ražošanas pieaugumu, bet arī dažādu resursu cenu kāpumu pasaules tirgos, piemēram, koka izstrādājumiem un graudiem.

Pēc manā prognozēm Latvijas eksporta pieaugums šogad varētu būt robežās no 5 līdz 10 %, taču ir kritiski svarīgi, cenošoties ierobežot Covid-19 izplatību, izvairīties no nepārdomātiem ierobežojumiem rūpniecībai, jo tas radītu riskus zaudēt tirgus daļas, ko pēc tam būs ļoti grūti atgūt.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.