Menu
 

CSP: Vairāk nekā trešdaļai Latvijas mājsaimniecību 2020.gadā nebija uzkrājumu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Ilustrācija - pixabay.com Ilustrācija - pixabay.com

Vairāk nekā trešdaļai (35,2 %) Latvijas mājsaimniecību 2020. gadā nebija uzkrājumu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Gandrīz tikpat lielai daļai (35,7 %) mājsaimniecību uzkrājumi ļautu saglabāt esošo dzīves līmeni ne vairāk kā trīs mēnešus, bet 29,2 % – trīs mēnešus vai ilgāk.

Trīs mēnešus vai ilgāk esošo dzīves līmeni tikai no uzkrājumiem varētu saglabāt vien 15,5 % trūcīgāko mājsaimniecību un vairāk nekā puse (52,9 %) turīgāko mājsaimniecību. Pusei (50,4 %) mājsaimniecību zem nabadzības riska sliekšņa nav izveidotu uzkrājumu, 34,9 % šo mājsaimniecību uzkrājumi pietiktu mazāk nekā trim mēnešiem, 14,8 % – pietiktu vairāk nekā trim mēnešiem. Mājsaimniecībām virs nabadzības riska sliekšņa uzkrājumu nav katrai trešajai (29,1 %), 36 % ir uzkrājumi trim mēnešiem un 34,9 % ir uzkrājumi vairāk nekā trim mēnešiem.

Pēc CSP datiem, lielai daļai (43,9 %) vientuļo senioru vecumā no 65 gadiem uzkrājumu nav. Tomēr, neskatoties uz zemākiem ienākumiem, vairāk nekā pusei vientuļo senioru ir izveidoti uzkrājumi – 36,3 % to pietiktu mazāk nekā trim mēnešiem, bet 19,8 % uzkrājumu pietiktu vairāk nekā trim mēnešiem.

Ģimenes ar bērniem ir piesardzīgākas un vismazāk mājsaimniecību bez uzkrājumiem bija starp pāriem ar vienu bērnu (26,3 %) un pāriem ar diviem bērniem (27,2 %). 39,8 % no pāriem ar vienu bērnu uzkrājumu pietiktu, lai saglabātu esošo dzīves līmeni mazāk par trim mēnešiem, bet 33,8 % – vairāk par trim mēnešiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.