Menu
 

Elektrošoks Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Karikatūra - Agris Liepiņš Karikatūra - Agris Liepiņš

Latvijas valstij piederošais "Latvenergo" un privātā "Latvijas gāze" nākuši klajā ar gandrīz kā savstarpēji saskaņotiem paziņojumiem, ka paaugstinās savus tarifus mājsaimniecībām attiecīgi par 10 līdz 42% elektrībai un par 25 līdz 43,1% dabasgāzei. Līdz ar to no 1. jūlija maksāsim dārgāk par dabasgāzi, bet no 1. augusta par elektrību.

Par cik palielināsies tarifs dabasgāzei?

1. jūlijā mainās dabasgāzes tarifi, turklāt pieaugums sagaidāms visnotaļ būtisks. Piemēram, ja mājsaimniecība, kura mēnesī izlietoja 10 kubikmetrus gāzes, līdz šim maksāja 7,13 eiro, tad no jūlija rēķinā šis cipars pieaugs jau līdz 10,41.

Jo mazāk mājsaimniecībā patērēs gāzi, jo tarifs būs lielāks. Latvijas gāze informē, ka tarifi atkarībā no patēriņa pieaugs robežās no 25% līdz 43,1%. Mājsaimniecībām, kuras patērē līdz 250 kubikmetriem dabasgāzes gadā, tarifi šā gada otrajam pusgadam pieaugs par 43,1% – no 0,49949 eiro par kubikmetru līdz 0,71472 eiro par kubikmetru, bet mājsaimniecībām, kuras patērē no 250 līdz 500 kubikmetriem, tarifs kāps par 25% – no 0,46328 eiro par kubikmetru līdz 0,57912 eiro par kubikmetru.

"Latvijas gāzes" pārstāvji arī norādīja, ka dabasgāzes cenas pieaugums starptautiskajos tirgos saistīts ar vairākiem notikumiem Eiropā. Pēdējā ziema visā Eiropā bija salīdzinoši aukstāka nekā citus gadus, tāpēc pieauga gāzes patēriņš. Turklāt arī pavasaris nebija tik silts. Līdz ar to pašlaik Eiropas gāzes krātuvēs ir novērojams zemākais dabasgāzes līmenis pēdējos trijos gados, kas rada pastiprinātu pieprasījumu pēc dabasgāzes iesūknēšanas ziemas sezonai, palielinot pieprasījumu un attiecīgi arī dabasgāzes cenas. Dabasgāzes tirgu ietekmē arī ģeopolitiskā situācija.

"Latvijas gāze" saviem aptuveni 400 000 klientu – mājsaimniecībām – no jūlija līdz septembrim izsūtīs vēstules ar jaunām maksājuma summām.

Elektrības rēķinam pat 42,9% kāpums

Saistībā ar biržas cenas kāpumu elektrība kļūst dārgāka arī daļai klientu ar fiksēto cenu līgumiem, atzinuši elektroenerģijas tirgotāji.

Maijā vidējā elektroenerģijas biržas cena Latvijas apgabalā bija 53,54 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 57% vairāk nekā attiecīgajā periodā pērn, liecina AS "Augstsprieguma tīkls" tirgus apskats.

Piemēram, "Latvenergo", kas strādā ar tirdzniecības zīmolu "Elektrum", klientiem izsūtītajā informācijā no 1. augusta tarifa plānā "Elektrum Ekonomiskais" fiksētā cena pieaugs par 42,9% – līdz 0,09595 eiro par kilovatstundu (KWh). Kompānija arī noteikusi, ka no 1. augusta elektroenerģijas fiksētā cena klientiem var tikt mainīta ne biežāk kā divas reizes kalendārā gada laikā iepriekšējās vienas reizes vietā.

Arī SIA "Tet" pārstāvji skaidrojuši, ka esošajiem "Tet" fiksētās cenas klientiem līguma darbības periodā pakalpojuma cenas nav mainījušās un nemainīsies, bet to, kādas izmaiņas būs tiem klientiem, kuriem šobrīd ir nepieciešams pārslēgt līgumu, ietekmē laika periods, kad iepriekšējo reizi tikusi fiksēta līguma cena, un kāda tā tobrīd bija.

Savukārt SIA "Enefit" pārstāvji norādījuši, ka uzņēmuma klientiem, kuri izvēlējušies "Fiksētas cenas" produktu, tiek noteikta nemainīga elektroenerģijas cena 24 mēnešiem, tādējādi arī garantējot, ka cenu svārstības tos neskar. Savukārt slēdzot jaunu vai pārslēdzot esošo līgumu jaunam termiņam, cena vienmēr tiek noteikta pēc aktuālajām vairumtirgus cenām.

"Enefit" pārstāvji pauda, ka pašlaik nav paredzēts cenu kāpums jauniem klientiem, tomēr elektroenerģijas cenu svārstības "Nord Pool" biržas Latvijas cenu zonā ietekmē visu tirgotāju piedāvājumu, jo tirgus ir viens un atšķiras tikai cenu veidošanas politika, uzcenojums.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.