Menu
 

Ekspertes padomi jauniešiem, kā prioritizēt savus mērķus un veidot uzkrājumus to īstenošanai Apriņķis.lv

  • Autors:  Jekaterina Ziniča, "Luminor" biznesa attīstības vadītāja Baltijā
Foto – pixabay.com Foto – pixabay.com

Uzkrājumu veidošana vairs nav tikai vidējās paaudzes privilēģija, ko var atļauties cilvēki ar stabilu darbu un pastāvīgiem ienākumiem. "Luminor" bankas apkopotie dati liecina, ka arvien biežāk par uzkrājumu veidošanu savu sapņu realizēšanai sāk domāt arī gados jauni cilvēki. Kad sākt uzkrāt un kā to darīt pareizi, skaidro "Luminor" biznesa attīstības vadītāja Baltijā Jekaterina Ziniča.

Studiju gadi ir viens no finansiāli visizaicinošākajiem periodiem cilvēka dzīvē, ko pavada vēlme būt patstāvīgam un neatkarīgam no citiem, taču ne vienmēr ienākumi ir pietiekami lieli un regulāri, kamēr vēlmju un vajadzību - daudz. Jau uzreiz pēc tam, kad ir iegūts pirmais darbs, ir svarīgi gudri plānot savu budžetu un attīstīt ieradumu veidot uzkrājumus. Tas nākotnē palīdzēs ieturēt finansiālo disciplīnu, izvirzīt mērķus un tos arī realizēt.

Skaidri mērķi - augstāka motivācija

Lai sāktu veidot uzkrājumus, svarīgi ir apzināties, ko tieši dzīvē kārojas īstenot. Ja būs skaidrs mērķis, būs arī spēcīgāks stimuls pieturēties pie iesāktā. Savukārt, ja mērķis būs neskaidrs, biežāk var "paslīdēt kāja" un finanšu līdzekļus iztērēt pēkšņu vēlmju īstenošanai, kas sniedz gandarījumu tikai īsu brīdi. Pirmais solis ir sarakstīt visus mērķus, termiņus un tam nepieciešamos finanšu līdzekļus. Ja uzreiz nav skaidrs nepieciešamais naudas apjoms, ieteicams veikt šībrīža tirgus situācijas izpēti.

Izvirzi prioritātes un sadali tās pēc īstenošanas ilguma

Visu mērķu realizācija vienlaikus nav iespējama, tāpēc sadali tos īstermiņa mērķos, kuru sasniegšanai nepieciešams gads, vidējā termiņa mērķos no viena līdz pieciem gadiem un ilgtermiņa mērķos, kuru īstenošanai nepieciešami vairāk nekā pieci gadi. No katra saraksta izvēlies vienu līdz divus mērķus, kuru realizācija sniegs vislielāko gandarījumu. Pārējo sapņu sarakstā varēsi ieskatīties tad, kad šos būsi realizējis vai uzradīsies papildu līdzekļi, kurus atvēlēt vēl kāda mērķa īstenošanai. Iesaku neaizmirst par ilgtermiņa mērķiem, piemēram, investīcijām pensiju fondā, bet nekoncentrēties arī tikai uz tiem, jo šādi "atliksi dzīvi" uz vēlāku laiku, un negūsi prieku ikdienā.

Aprēķini, cik no ienākumiem vari atvēlēt uzkrājumiem

Atbilstoši izvirzītajiem mērķiem definē summu, kuru vēlaties ietaupīt noteiktā laika periodā, pēc tam aprēķini, cik daudz naudas mēnesī vajadzētu ietaupīt, lai sasniegtu savu mērķi. Aprēķini savus ikmēneša neatliekamos izdevumus par īri, komunālajiem maksājumiem, transportu, ēdienu utt. un izvērtē, vai mērķu īstenošanai nepieciešamā summa ir pieejama. Ja nē, iespējams, jāpārliek īstenošanas termiņš, jālūkojas pēc papildu ienākumiem vai lētākas alternatīvas. Nav vienota viedokļa, kādu ienākumu daļu vajadzētu novirzīt uzkrājumu veidošanai, bet parasti iesaka ne mazāk kā 10% no ieņēmumiem. Pastāv arī 50/30/20 metode, kad ne vairāk kā 50% ienākumu tiek atvēlēti savām ikdienas neatliekamajām vajadzībām, 30% apģērbam, izklaidei, dāvanām draugiem utt., bet 20% - uzkrājumu veidošanai. Labs palīgs ir dažādas mobilā telefona lietotnes, kas palīdz aprēķināt budžetu un kontrolēt izdevumus.

Veido uzkrājumus sistemātiski

Nav būtiski, kāds ir izvirzītais mērķis, svarīgākais, lai ietaupījumus veido sistemātiski. Automātiskais maksājums internetbankā uz vienu vai vairākiem uzkrājumu kontiem ir vienkāršākais un ērtākais risinājums. Šādi uzkrājumi veidosies patstāvīgi un mazāk "sāpīgi".

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.