Menu
 

FM: Covid-19 trešā viļņa ietekme uz Latvijas tirdzniecības nozari būs vājāka par pirmā viļņa ietekmi

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Covid-19 trešā viļņa ietekme uz Latvijas tirdzniecības nozari būs vājāka par pirmā viļņa ietekmi, prognozēja Finanšu ministrijā (FM).

Latvijas mazumtirdzniecībā jūlijā turpinājās izaugsme - 4,8% apmērā pret pērnā gada jūliju salīdzināmajās cenās, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati. FM atzina, ka pieaugums skaidrojams gan ar pieaugošo degvielas mazumtirdzniecības apjumu, gan ar mājsaimniecību finanšu noguldījumu pieaugumu un pozitīviem rādītājiem saistītajās nozarēs, kā rūpniecībā un būvniecībā. 

"Pērnā gada jūlijā mazumtirdzniecības nozare jau bija atkopusies no pirmā pandēmijas viļņa, tādēļ šā gada jūlija pieaugumu vairs nevar pamatot ar zemu bāzi pērn, kas, savukārt, skaidrāk atspoguļo patieso situāciju nozarē," norādīja ministrijā.

Atsaucoties uz jaunākajiem ekonomiskā sentimenta rādītājiem, ko ik mēnesi apkopo un publicē Eiropas Komisija, FM informēja, ka mazumtirgotāji jūlijā norādījuši uz sagaidāmu ievērojamu cenu kāpumu augustā - oktobrī, kas ir augstākais rādītājs kopš 2011.gada, kad Latvijas nozares atkopās no iepriekšējās krīzes. Turpretī nedaudz kritušies sagaidāmā pasūtījumu skaita un paredzamās nodarbinātības rādītāji, kopējam noskaņojumam saglabājoties pozitīvam. 

"Patērētāju vidū noskaņojums ir strauji pasliktinājies un nokrities līdz 2020.gada oktobra atzīmei, kad atspoguļojās pandēmijas otrā viļņa ietekme. Krasi kritušies mājsaimniecību plānotie lielie pirkumi nākamā gada laikā, kā arī vairs netiek paredzēta tik stabila finansiālā situācija, kā tas ir bijis iepriekšējos mēnešos. Noskaņojuma pasliktināšanos ietekmē ar Covid-19 saslimušo skaita palielināšanās un sagaidāmais pandēmijas trešais vilnis, kas, iespējams, sev līdzi nesīs jaunus ierobežojumus," pauda ministrijā.

FM piebilda, ka mājsaimniecību finanšu noguldījumi Latvijas komercbankās turpina pieaugt, jūlija mēnesī tiem palielinoties par 17,7% pret pērnā gada jūliju, tostarp norēķinu kontu atlikumi ir auguši par 23,3%, kas lielā mērā liecina par Latvijas mājsaimniecību labu vidējo finansiālo stāvokli.

"Turpmāko mēnešu notikumus mazumtirdzniecībā ietekmēs pandēmiskās situācijas pasliktināšanās rudenī un tam sekojošie valdības lēmumi. Tiesa, trešā viļņa ietekme uz Latvijas tirdzniecības nozari nav sagaidāma tik spēcīga, kā tas bija pirmajā un otrajā vilnī," norādīja FM.

Jau ziņots, ka Latvijā mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums šogad jūlijā, pēc kalendāri koriģētajiem datiem, salīdzināmās cenās pieaudzis par 4,8% salīdzinājumā ar pagājušā gada jūliju, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Savukārt 2021.gada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, pēc sezonāli koriģētiem datiem, salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu apgrozījums samazinājās par 1,5%.

2021.gada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, pieauga par 2,8%.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.