Menu
 

Pētījums: Otrajā ceturksnī Latvijā kontrabandas cigarešu skaits veidoja 18,3% no kopējā tirgus

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Kontrabandas cigarešu tirgus Latvijā saglabājas viens no lielākajiem Eiropas Savienībā, sasniedzot 18,3% no kopējā tirgus, pavēstīja Tradicionālo un bezdūmu tabakas izstrādājumu apvienības pārstāvis Andrejs Cvetkovs, atsaucoties uz pētījumu aģentūras "Nielsen" Faktiskā cigarešu patēriņa ziņojuma par 2021.gada otro ceturksni.

Viņš norādīja, ka nelegālajam cigarešu tirgum kopš 2018.gada trešā ceturkšņa bija tendence samazināties no 22,8% no kopējā tirgus līdz 16,2% 2019.gada otrajā ceturksnī. Pēc Cvetkova teiktā, tas skaidrojams ar nodokļu politiku un valsts institūciju aktīvo rīcību kontrabandas un nelegālo cigarešu ražošanas apkarošanā.

Jaunākais pētījums parāda, ka nelegālais tirgus atkal pieaug - 2020.gada ceturtajā ceturksnī sasniedzot 20,4%. 2021.gada otrajā ceturksnī cigarešu nelegālā tirgus apjoms Latvijā nedaudz gan samazinājās līdz 18,3%, no kuriem 79,3% ir Baltkrievijas izcelsmes cigaretes.

Vienlaikus palielinājušies viltotu cigarešu nelegālās ražošanas apjomi iekšzemē, kas sasniedz 1,8% no kopējā Latvijā patērētā cigarešu apjoma. Kopumā valsts budžetā šī gada laikā no kontrabandas un nelegālo cigarešu ražošanas varētu tikt nodarīti zaudējumi vismaz 38 miljonu eiro apmērā.

Lielākie kontrabandas cigarešu apjomi ražoti Baltkrievijas uzņēmumā "Grodno Tobacco" (73,5%), cigarešu markas "NZ" un "Premier". Viltoto cigarešu tirgus līderis ir "Winston" ar 89,3% no kopējā viltoto cigarešu apjoma.

Pētījumā analizētas 25 Latvijas pilsētas un secināts, ka lielākais nelegālo cigarešu īpatsvars ir Ogrē (48%), Daugavpilī (38,7%), Valmierā (36%), Talsos (35,3%), Cēsīs (27%) un Jēkabpilī (27%). Rīgā konstatētais nelegālo cigarešu īpatsvars ir zemāks nekā valstī vidēji un sastāda 16,8%, savukārt vismazākais nelegālo cigarešu apjoms konstatēts Ventspilī (4%), Saldū (3%), Kuldīgā (2%) un Alūksnē (1%).

Tāpat viņš uzsvēra, ka izsludinātais ārkārtas stāvoklis Baltkrievijas pierobežā un papildus Valsts robežas aizsardzības pasākumi, kas vērsti uz nelegālo imigrantu ieceļošanas ierobežošanu, nenodrošina cigarešu kontrabandas apturēšanu, jo kontrabandisti darbojas organizēti, pārsvarā izmantojot dzelzceļa un autotransportu. Līdzīga situācija ir vērojama arī Lietuvā uz robežas ar Baltkrieviju.

Tradicionālo un bezdūmu tabakas izstrādājumu apvienība aicina vērst pastiprinātu uzmanību un nodrošināt papildu resursus kontrabandas apkarošanas pasākumiem un uzskata, ka, lai apkarotu cigarešu kontrabandu un palielinātu ieņēmumus valsts budžetā, ir nepieciešams pastiprināt robežas kontroli robežkontroles punktos ar Baltkrieviju uz sauszemes robežas, kā arī veltīt papildus resursus nelegālo cigarešu ražošanas apkarošanai iekšzemē.

Tāpat apvienības ieskatā ir svarīgi nodrošināt stabilu un pārskatāmu akcīzes nodokļa politiku tabakas izstrādājumiem, lai būtiski nepalielinātu akcīzes nodokļa likmes, kas vēl vairāk vairotu cigarešu kontrabandistu peļņu un samazinātu ieņēmumus valsts budžetā.

Apvienība uzskata, ka, sagatavojot nākamā gada valsts budžetu, būtu nepieciešams pieturēties pie apstiprinātā akcīzes nodokļa pieauguma plāna turpmākajiem gadiem, lai neradītu papildus riskus cigarešu kontrabandas attīstībai.

Tradicionālo un bezdūmu tabakas izstrādājumu apvienība sadarbojas ar tirgus pētījumu aģentūru "Nielsen", veicot regulāras tirgus izpētes par tabakas izstrādājumu apriti Baltijas valstīs.

Apvienības mērķis ir savu biedru interešu un tiesību aizsardzība, kā arī pārstāvība visos ar tabakas izstrādājumu ražošanu saistītajos jautājumos, kā arī nozares sekmēšana Latvijā. Biedrība dibināta šā gada martā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.