Menu
 

NVA: Covid-19 pandēmija līdz šim nav atstājusi ilgtermiņa sekas darba tirgū

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Covid-19 pandēmija līdz šim nav radījusi ilgtermiņa sekas Latvijas darba tirgū, jo tie darba ņēmēji, kas šajā krīzē zaudēja darbu, tomēr spēja pietiekami ātri pielāgoties un pieņemt citus darba piedāvājumus, intervijā aģentūrai LETA atzina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Evita Simsone.

"Šī krīze, par laimi, nav radījusi ilgtermiņa sekas. Tie darba ņēmēji, kas šajā krīzē zaudēja darbu, tomēr spēja pietiekami ātri pielāgoties un pieņemt citus darba piedāvājumus, ilgstoši nepaliekot ārpus darba tirgus," sacīja Simsone.

Viņa informēja, ka 2021.gada jūnija beigās vidējais bezdarba ilgums bija 226 dienas jeb nedaudz vairāk kā septiņi mēneši, bet 43,2% reģistrēto bezdarbnieku bezdarba ilgums bija līdz sešiem mēnešiem. 

Tāpat Simsone norādīja, ka 2021.gada jūnija beigās NVA uzskaitē bija 21 419 ilgstošie bezdarbnieki, proti, iedzīvotāji, kuri bez darba ir gadu un vairāk, veidojot 31,8% no kopējā reģistrēto bezdarbnieku skaita, bet jūlija beigās NVA uzskaitē bija 20 263 ilgstošie bezdarbnieki jeb 31,5% no reģistrēto bezdarbnieku kopskaita. "Tātad mēneša laikā ilgstošo bezdarbnieku skaits samazinājies par 1156 cilvēkiem," viņa piebilda.

NVA direktore atzina, ka kopumā situācija darba tirgū ir pozitīva, nodarbinātības līmenis pieaug, taču tas nes līdzi arī faktu, ka pieaug spriedze atrast piemērotus darbiniekus. 

Simsone uzsvēra, ka darba tirgū situācija šajā vasarā būtiski neatšķīrās no pagājušā gada. "Atšķiras varbūt tajā apstāklī, ka šogad ir mazāk vakanču tieši viesmīlības un ēdināšanas nozarēs, kas ir izteikti vasaras sezonās citos gados. Šogad šajās nozarēs joprojām ir negatīvas tendences, bet visādi citādi situācija neatšķiras. Arī šogad būvniecība, tāpat kā citus gadus, ir viena no vadošajām sezonas darbu meklētājām, tāpat lauksaimniecība, mežsaimniecība aktīvi meklē darbiniekus, un tur darbinieki ir vajadzīgi," teica NVA vadītāja.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.