Menu
 

Rūpniecības produkcijas izlaide septiņos mēnešos Latvijā pieaugusi par 8,3%

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Latvijā rūpniecības produkcijas izlaide šogad septiņos mēnešos, pēc kalendāri koriģētajiem datiem, salīdzināmās cenās pieaugusi par 8,3% salīdzinājumā ar 2020.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Tostarp apstrādes rūpniecībā bijis pieaugums par 8,9%, kamēr ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bijis kāpums par 6,7%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 6,6%.

Statistikas pārvaldē arī norādīja, ka 2021.gada jūlijā, salīdzinot ar 2020.gada jūliju, rūpniecības produkcijas apmērs, pēc kalendāri koriģētiem datiem, salīdzināmajās cenās pieaudzis par 8,4%. 

Ražošanas apmēri apstrādes rūpniecībā attiecīgajā periodā pieauguši par 7,9%, ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 11,8%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 13,2%.

2021.gada jūlijā no 22 apstrādes rūpniecības nozarēm produkcijas izlaides pieaugumu uzrādīja 17 nozares, tostarp tādas augsto un vidēji augsto tehnoloģiju nozares kā farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošana, automobiļu, piekabju un puspiekabju (automobiļu detaļu un piederumu) ražošana - par 34%, kā arī ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošana - par 31,7%. 

Ražošanas apmēri jūlijā turpināja augt citur neklasificētu iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanā - par 19,9%, dzērienu ražošanā - par 18,4%, kā arī divās no trim pēc īpatsvara lielākās nozares: koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā - par 3% un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas - par 20,7%.

Savukārt produkcijas izlaides kritums bija citu transportlīdzekļu ražošanā, metālu ražošanā, iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā - par 6,%, kā arī pēc īpatsvara otrajā lielākajā apstrādes rūpniecības nozarē - pārtikas produktu ražošanā - par 1,4%.

2021.gada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, apstrādes rūpniecības produkcijas apmērs, pēc sezonāli koriģētiem datiem, salīdzināmajās cenās saglabājās iepriekšējā mēneša līmenī. Ražošanas apmēri auga ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 3%, bet kritums bija elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 1,3%. Kopējā rūpniecības produkcijas izlaide mēneša laikā pieauga par 0,8%.

Tāpat statistikas pārvaldē norādīja, ka 2021.gada jūlijā, salīdzinot ar 2020.gada jūliju, apstrādes rūpniecības apgrozījums, pēc kalendāri koriģētiem datiem, faktiskajās cenās pieauga par 27%. Apgrozījums vietējā tirgū palielinājās par 26,8%, bet eksportā - par 27,1%, tostarp eirozonā - par 15,4%, savukārt ārpus eirozonas - par 38%.

2021.gada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, apstrādes rūpniecības apgrozījums, pēc sezonāli koriģētiem datiem, pieauga par 1,6%. Apgrozījums eksportā palielinājās par 2,6%, tostarp eirozonā - par 2,5%, bet ārpus eirozonas - par 2,7%, kamēr vietējā tirgū apgrozījums samazinājās par 0,6%.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.