Menu
 

FM: Latvijai turpmākajos gados būtiski palielināsies pieejamais ārvalstu finanšu atbalsta apjoms

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Līdz ar papildu Eiropas Savienības (ES) finansējuma piesaisti Covid-19 negatīvās ietekmes mazināšanai Latvijai turpmākajos gados būtiski palielināsies pieejamais ārvalstu finanšu atbalsta apjoms, teikts Finanšu ministrijas sagatavotajā ES fondu pusgada informatīvajā ziņojumā, ko otrdien uzklausīja valdība. To veidos vēl īstenojamās ES fondu investīcijas 2014.-2020.gadam, kā arī jaunā ES fondu 2021.-2027.gada plānošanas perioda, REACT-EU un Atveseļošanas fonda finansējums jeb kopumā 8,484 miljardi eiro.

"Šogad esam piesaistījuši nozīmīgas ES investīcijas, kas tuvākajos gados palīdzēs Latvijas ekonomikai pārvarēt pandēmijas izraisītos izaicinājumus. Tā ir gan nozīmīga iespēja veikt nepieciešamās reformas un ieguldījumus dažādās tautsaimniecības nozarēs, gan arī liela atbildība, nodrošinot pieejamā finansējuma efektīvu izmantošanu," uzsvēra finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Ziņojumā norādīts, ka Latvijai pieejamā finansējuma apjomu veidos vēl plānotie ES maksājumi divu miljardu eiro apmērā 2014.-2020.gada ES fondu periodā, jaunā ES fondu perioda 2021.-2027.gadam finansējums 4,4 miljardi eiro, kā arī REACT-EU finansējums - 264,1 miljoni eiro un Atveseļošanas fonda investīcijas - 1,82 miljardi eiro. REACT-EU finansējums būs pieejams līdz 2023.gada beigām, savukārt Latvijas Atveseļošanas fonda plānā ietvertais finansējums - līdz 2026.gada augusta beigām.

Šībrīža prioritāte ir Atveseļošanas fonda plāna reformu un investīciju īstenošana. Finanšu ministrija sadarbībā ar nozaru ministrijām un institūcijām ir sagatavojusi Atveseļošanas fonda reformu un investīciju ieviešanas grafiku. Lai nodrošinātu atskaites punktu un mērķu sasniegšanu, nozaru ministrijām un Valsts kancelejai būtiski ievērot noteikto grafiku un nekavējoties uzsākt normatīvā regulējuma izstrādi investīciju ātrākai uzsākšanai.

Tāpat turpinot aktīvu darbu pie ES fondu 2021.-2027.gada plānošanas perioda uzsākšanas, līdz 2021.gada beigām ir plānots iesniegt darbības programmas projektu apstiprināšanai Eiropas Komisijā. Ministrija veic nepieciešamās darbības, lai līdz 2021.gada beigām būtu spēkā ES fondu 2021.-2027.gada vadības likumprojekts un pakārtotie horizontālie MK noteikumi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.