Menu
 

Skultes termināļa projektam gaismu tuneļa galā vēl neredz (1.daļa) Apriņķis.lv

  • Autors:  Ritvars Raits
Vizualizācija – skultelng.lv Vizualizācija – skultelng.lv

Šogad nav parādījusies nekāda jauna informācija par sašķidrinātās dabasgāzes termināli, ko iecerēts būvēt Rīgas līcī – Skultes ostas akvatorijā. “Rīgas Apriņķa Avīze” noskaidroja, ka darbs pie projekta turpinās, bet tā virzību pamatīgi piebremzējis ietekmes uz vidi novērtējums, kas pagaidām vēl nav iegūts. Kamēr novērtējuma nav, iespējama tikai plānošana un investīciju piesaiste. Atgādinām, ka jau 2019. gadā sekojām līdzi notikumiem ap pretrunīgi vērtēto projektu. Tagad interesanti atgriezties. Vēl jo vairāk tādēļ, ka nekas jau nav beidzies. Tikai pieklusis.

Ja projekta virzītājiem viss izdosies, kā iecerēts, Skultes sašķidrinātās dabasgāzes terminālis taps 2,5 kilometrus no krasta. Tajā plānots uzņemt sašķidrinātās gāzes piegādes kuģus, kuru ietilpība ir no 40 000 līdz 174 000 kubikmetriem. Gāzes pārvadīšanai paredzēts izbūvēt pazemes cauruļvadu ar kopējo trases garumu apmēram 39,5 kilometri – no Skultes ostas līdz Inčukalna pazemes gāzes krātuvei.

Projektu finansēt varētu Trīs jūru valstu investīciju fonds

Skultes terminālis kopā ar visu gāzesvadu varētu skart trīs novadus – Limbažu, Saulkrastu un Siguldas. Uz jautājumu, vai šo novadu pašvaldībām ir informācija par projekta gaitu, atbildēja tikai limbažnieki, kuru novadā atrodas Skultes pagasts. Tiesa, atbilde nekādu skaidrību neviesa, jo nedz Limbažu novada pašvaldības Attīstības nodaļas, nedz arī Nekustamo īpašumu nodaļas speciālistiem par šī projekta virzību šobrīd neesot nekādas informācijas.

Zinošāka izrādījās finanšu institūcija “Altum”, ar kuru, kā atklājās, projekta virzītāji veic pārrunas par investīciju piesaisti. “Altum” atbilde gan vairāk ir par projekta izvērtēšanas procedūru: “Projektus investīcijas izvērtēšanai iesniedz uzņēmēji vai projektu attīstītāji. Investīciju lēmumu pieņemšana notiek vairākos posmos, ko veic piesaistītais investīciju konsultants “Amber Infrastructure”, fonda investīciju komiteja, kas sastāv no starptautiskiem investīciju ekspertiem un fonda pārvaldnieks “Fuchs Asset Management”. Ikviens projekts pakļauts lēmumu pieņemšanas procedūrai, kas vairākās pakāpēs izvērtē projekta dzīvotspēju un potenciālo atdevi.”

Kā liecina “Altum” atbilde, finanšu līdzekļi projekta realizēšanai varētu tikt piesaistīti no Trīs jūru valstu investīciju fonda: “Trīs jūru valstu investīciju fonda resursi nāk no Trīs jūru valstu institūcijām un citiem investoriem visā pasaulē. Proti, reģiona valstis nāk ar savu ieguldījumu, vienlaikus tiek piesaistīti arī citi investori. Sagaidāms, ka Trīs jūru iniciatīvas investīciju fonda kopējais apjoms būs līdz pat pieciem miljardiem eiro. Šī iniciatīva ir papildu instruments dalībvalstu un ES finansējumam infrastruktūras projektiem. Vienlaikus tā ir komerciāla un tirgus virzīta iniciatīva, kas garantēs diversificētas investīcijas un atdevi investoriem.”

AS “Conexus Baltic Grid” atvērta sadarbības piedāvājumiem

Inčukalna pazemes gāzes krātuve nodota AS “Conexus Baltic Grid”. “Rīgas Apriņķa Avīze” uzņēmuma valdes priekšsēdētājam Uldim Barisam uzdeva jautājumu, vai tā būs gatava pieņemt sašķidrināto dabas gāzi, kas varētu tikt piegādāta no Skultes termināļa, un saņēma šādu atbildi: “Jebkura projekta attīstītajam un dabasgāzes sistēmas lietotājam ir jāspēj iekļauties un jādarbojas integrētajā reģionālajā dabasgāzes tirgū, kas aizvadītajos gados un joprojām piedzīvo ļoti būtiskas pārmaiņas. Kopš 2020. gada janvāra komerciālu darbību uzsācis “Balticconector”, kas savieno Baltijas gāzes sistēmu ar Somiju, kā arī šajā laikā savu darbību sāka vienotais Somijas, Igaunijas un Latvijas gāzes tirgus.

Savukārt 2022. gadā sagaidāma Polijas–Lietuvas starpsavienojuma komerciālās izmantošanas uzsākšana. AS “Conexus Baltic Grid” kopā ar “Amber Grid” kolēģiem turpina strādāt arī pie Lietuvas un Latvijas starpsavienojuma jaudas palielināšanas un vienotas gāzes tirgus zonas izveides. Līdz ar to, “Conexus” ieskatā, Skultes terminālis ir uzskatāms par potenciālo sistēmas lietotāju kā jebkurš cits komersants, kurš vēlas pieslēgt gāzes ražošanas vai patēriņa objektu gāzes pārvades sistēmai, un jebkura tālākā darbība ir tiešā veidā atkarīga no projekta attīstītāju iecerēm.”

Ekonomikas ministrija uzsver ietekmes uz vidi novērtējuma svarīgumu

Vai zināms, kas pašlaik notiek ar Skultes termināļa projektu, jautājām arī Ekonomikas ministrijai. Lūk, Sabiedrisko attiecību nodaļas sagatavotā atbilde: “Valsts rīcībā ir noteikti instrumenti, kā atbalstīt dažādus infrastruktūras projektus, kuriem ir būtiska ietekme uz sabiedrības interesēm. Projekts ir uzskatāms par prioritāru un valstiskas nozīmes energoinfrastruktūras projektu, ja tam tiek piešķirts nacionālo interešu projekta statuss. Ekonomikas ministrijas darba kārtībā šobrīd nav jautājumu ne par nacionālo interešu objekta statusa piešķiršanu, ne arī par atbalsta veidošanu Skultes sašķidrinātās dabasgāzes termināļa izbūvei, ņemot vērā pašreizējās dabasgāzes tirgus tendences un ievērojot, piemēram, Nacionālajā enerģētikas un klimata plānā ietvertos Latvijas ilgtermiņa stratēģiskos mērķus, kas paredz pāreju uz atjaunojamajiem energoresursiem, tajā skaitā gāzes sektorā, veicinot atjaunojamo gāzu attīstību un integrāciju. Uzskatām, ka jebkuram sašķidrinātās dabasgāzes termināļa projektam ir jāspēj konkurēt brīvā tirgus apstākļos uz nediskriminējošiem un vienlīdzīgiem nosacījumiem ar citiem tirgus dalībniekiem.”

Lai arī Skultes sašķidrinātās dabasgāzes terminālis varētu sniegt iespējamu ieguvumu enerģētikas sektoram un tautsaimniecībai kopumā, ir jāuzsver, ka tā realizācija ir lielā mērā atkarīga ne tikai no ietekmes uz vides novērtējuma rezultāta, bet arī daudziem citiem aspektiem, tajā skaitā ekonomiskā pamatojuma, efektivitātes, kā arī spējā rast kopsaucēju ar iedzīvotāju interesēm. Ņemot vērā Vides pārraudzības valsts biroja mājaslapā pieejamo informāciju, šobrīd Skultes sašķidrinātās dabasgāzes terminālim tiek veikta ietekmes uz vidi novērtējuma procedūra, kurai Vides pārraudzības valsts birojs 2020. gada 8. janvārī izsniedzis programmu 5-03/3, un atbilstoši likuma “Par ietekmes uz vidi novērtējumu” 16. panta ceturtajai daļai tā ir spēkā piecus gadus, t.i., līdz 2025. gada 8. janvārim. Uzskatām, ka tieši Skultes termināļa projekta virzītāju interesēs ir rast risinājumu sabiedrības paustajām bažām, lai tādējādi izskaidrotu sabiedrībai ieguvumus no šī projekta realizācijas un gūtu sabiedrības atbalstu.”

Nobeigums sekos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.