Menu
 

Rūpniecības produkcijas izlaide astoņos mēnešos Latvijā pieaugusi par 7,7%

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Latvijā rūpniecības produkcijas izlaide šogad astoņos mēnešos, pēc kalendāri koriģētajiem datiem, salīdzināmās cenās pieaugusi par 7,7% salīdzinājumā ar 2020.gada attiecīgo periodu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.

Tostarp apstrādes rūpniecībā bijis pieaugums par 8,7%, kamēr ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bijis kāpums par 7,7%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 2,7%.

CSP dati liecina, ka šogad augustā, salīdzinot ar 2020.gada augustu, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 3,7%.

To ietekmēja ražošanas apjoma kāpums apstrādes rūpniecībā - par 7,9% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 13,7%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē bija kritums par 31,3% (samazinājās koģenerācijas stacijās saražotās elektroenerģijas apjoms un gāzes piegāde patērētājiem).

Salīdzinot ar pagājušā gada atbilstošo mēnesi, joprojām nozīmīgs produkcijas apjoma kāpums bija tādās augsto un vidēji augsto tehnoloģiju nozarēs kā farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošana, automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošana - par 42,7% un ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošana - par 40,4%.

Produkcijas izlaide pieauga arī apģērbu ražošanā - par 25,9%, mēbeļu ražošanā - par 25,8% un pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs: koksnes, koka un korķa izstrādājumu ražošanā - par 6,7%, pārtikas produktu ražošanā - par 1,3% un gatavo metālizstrādājumu ražošanā, izņemot mašīnas un iekārtas - par 3,9%.

Savukārt ražošanas apjoms samazinājās papīra un papīra izstrādājumu ražošanā - par 16,9% un iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā - par 7,3%.

2021.gada augustā, salīdzinot ar 2021.gada jūliju, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli koriģētiem datiem salīdzināmajās cenās samazinājās par 2%.

Ražošanas apjoma kritums bija elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 32,9% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 2,3%, bet pieaugums apstrādes rūpniecībā - par 0,6%.

2021.gada augustā, salīdzinot ar 2020.gada augustu, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri koriģētiem datiem faktiskajās cenās pieauga par 27%. Apgrozījums vietējā tirgū pieauga par 21,7% un eksportā - par 29,9% (tai skaitā eirozonā - par 15,7%, ārpus eirozonas - par 41,7%).

2021.gada augustā, salīdzinot ar 2021.gada jūliju, apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli koriģētiem datiem samazinājās par 0,2%. Apgrozījums vietējā tirgū samazinājās par 3,2%. Savukārt apgrozījums eksportā pieauga par 1,3% (tai skaitā ārpus eirozonas - par 2,8%, bet eirozonā bija kritums par 0,7%).

Kā aģentūrai LETA norādīja Ekonomikas ministrijā (EM), straujš pieprasījuma pieaugums lielākajā Latvijas preču noieta tirgū - Eiropas Savienībā (ES) - dod Latvijai iespēju apstrādes rūpniecības uzņēmumiem turpināt uzrādīt augstus izaugsmes rādītājus.

"Prognozējams, ka arī turpmāk apstrādes rūpniecībai ir potenciāls attīstībai, it īpaši uz eksporta apjomu pieauguma rēķina. Tiesa, kā riski jāmin, pirmkārt, energoresursu cenu pieaugums (gan elektroenerģijai, gan dabasgāzei), otrkārt, Covid-19 augošā saslimstība un neskaidrība ar tās ierobežošanu," pauda ministrijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.