Menu
 

Aptauja: vakcinācijas tempi Eiropā varētu ietekmēt pusi Baltijas mazo un vidējo uzņēmēju

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Aptuveni puse Baltijas mazo un vidējo uzņēmēju (MVU) atzīst, ka vakcinācijas līmenis Eiropas Savienībā var ietekmēt kompānijas darbību tuvāko gadu laikā un būs noteicošs faktors uzņēmuma tālākā attīstībā, liecina “Luminor” bankas aptauja. Visvairāk par vakcinācijas tempu noraizējušies Igaunijas (55 %) un Latvijas (50 %) uzņēmēji, nedaudz mazāk šis jautājums uztrauc Lietuvas (45 %) uzņēmējus.

Lielākā daļa Baltijas MVU (86 %) vēl septembrī norādīja, ka nevakcinēti klienti līdz šim nav ietekmējuši biznesa apjomu, tomēr neliela daļa atzina, ka pārdošanas apjomi ir kritušies, jo nav bijusi iespēja apkalpot nevakcinētus klientus vai papildu drošības pasākumu ieviešana nav ļāvusi darboties tik plašā apjomā kā pirms pandēmijas.

Viens no grūtākajiem jautājumiem, ar ko šobrīd sastopas uzņēmēji, ir par uzņēmuma darbības nepārtrauktības nodrošināšanu, ja darbinieki saslimst vai tiem jādodas karantīnā. Daļa Baltijas uzņēmēju plāno īstenot dažādas aktivitātes, lai vecinātu savu darbinieku vakcināciju. Aktīvi iesaistīties vakcinācijas veicināšanā plāno 28 % Lietuvas, 18 % Latvijas un 16 % Igaunijas uzņēmēju, galvenokārt izmantojot komunikācijas rīkus un vadības piemēru. Lietuvas uzņēmēji biežāk apsver arī papildu brīvdienu piešķiršanu, bet Latvijas un Igaunijas uzņēmēji – finansiālu stimulu izmantošanu.

Novērojumi liecina, ka ir uzņēmumi, kas aicina pie sevis mediķus, lai skaidrotu ar vakcināciju saistītus jautājumus, kā arī ir uzņēmumi, kas apmaksā saviem darbiniekiem testu veikšanu, lai nodrošinātu darbības nepārtrauktību. Savukārt nedaudz vairāk nekā puse aptaujāto Baltijas MVU nekā īpaši neplāno veicināt darbinieku vakcināciju, bet ceturtā daļa par to vēl domā.

“Aptauja rāda – lai gan daudzi Baltijas mazie un vidējie uzņēmēji plāno biznesa attīstību un tirdzniecības apjomu palielināšanu nākamajā gadā, tomēr nevienmērīgā vakcinācijas aptvere ES valstīs viņus dara bažīgus, jo tas var ietekmēt to darbību. Tas norāda uz tiešu saikni uz vakcinācijas aptveri un ekonomikas atveseļošanos, kas atsaucas arī uz maziem un vidējiem uzņēmējiem,” aptaujas datus komentējusi “Luminor Latvija” vadītāja Kerli Gabrilovica.

Starp Baltijas valstīm visvairāk imunitāti ieguvušu MVU darbinieku, t.sk. vakcinēti vai pārslimojuši, ir Lietuvā. 45 % Lietuvas mazo un vidējo uzņēmumu atzina, ka gandrīz visiem viņu darbiniekiem ir imunitāte pret Covid-19, kamēr Igaunijā un Latvijā tik liels vakcinēto vai pārslimojušo darbinieku skaits ir tikai attiecīgi 28 % un 19 % aptaujāto uzņēmumu. Sestā daļa Latvijas (17%) un Igaunijas (16 %) uzņēmumu un neliela daļa Lietuvas (5 %) uzņēmēju atzinuši, ka informāciju par darbinieku vakcināciju vai Covid-19 pārslimošanu nav apkopojuši.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.