Menu
 

Koalīcija vienojas par kompensāciju energoresursu izmaksu segšanai vakcinētiem senioriem (papildināta)

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Koalīcija pirmdien ir panākusi vienošanos par 20 eiro kompensāciju izmaksu energoresursu izmaksu segšanai vakcinētiem senioriem, pirmdien pēc koalīcijas partiju sadarbības sanāksmes atklāja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Viņš teica, ka partneri ir vienojušies par Finanšu un Labklājības ministriju izstrādāto vakcinācijas veicināšanas programmu, kas tieši tēmēta uz valsts senioriem. Premjers akcentēja, ka vecāka gadagājuma cilvēki ir vislielākā riska grupa, un šodien panākta vienošanās izmaksās noteiktu naudas summu vairāku mēnešu garumā vakcinētajiem senioriem.

Tas arī sakrītot ar laiku, kad ievērojami pacēlušās energocenas, pauda premjers, piebilstot, ka tas būs atbalsts vecāka gada gājuma iedzīvotājiem ar šo izaicinājumu tikt galā.

Labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP) aģentūrai LETA pastāstīja, ka tiem senioriem, kuri jau ir vakcinējušies, un tiem, kuri vakcinēsies šogad, vairākus mēnešus paredzēts izmaksāt pa 20 eiro.

Daļai no vakcinētajiem senioriem pirmo 20 eiro maksājumu kopā, piemēram, ar pensiju, paredzēts veikt decembrī, skaidroja ministrs. Noprotams, ka pirmais maksājums gan var būt arī nākamgad, jo tiks izmaksāts atkarībā no tā, kad šogad tiks veikta vakcinēšanās.

Senioriem no 60 gadiem, kuri būs vakcinējušies līdz novembra beigām, piecu mēnešu garumā paredzēts maksāt 20 eiro katru mēnesi. Savukārt tiem, kuri vakcinēsies vēlāk - decembrī - 20 eiro paredzēts maksāt par vienu mēnesi mazāk jeb četrus mēnešus, skaidroja labklājības ministrs.

Lai pretendētu uz šīm naudas izmaksām, personai būs jāvakcinējas līdz 2021.gada 31.decembrim. Kā uzskata Eglītis, divarpus mēneši ir pietiekošs laiks, lai pieņemtu lēmumu par vakcinēšanos.

Vaicāts par to, kā laukos dzīvojošie seniori nokļūs līdz vakcinēšanās iespējai, Eglītis norādīja, ka no 70 gadu vecuma esot iespēja pieteikties uz vakcinēšanos mājās. Pie tiem, kuri ir vecumā no 60 līdz 70 gadiem, varētu aizbraukt ģimenes ārsts, savukārt, ja tas nebūs iespējams, tur risinājums būtu jāpiedāvā Vakcinācijas nodaļai, norādīja politiķis.

Arī ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) piebilda, ka atbalsts būs pieejams ziemas aukstajos mēnešos, kad pieaugušas siltuma tarifa izmaksas. Viņš arī informēja, ka šodien panākts atbalsts Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumam, kurš paredz par 10 eiro palielināt atbalsta apjomu visām aizsargātajām lietotāju grupām, tostarp daudzbērnu ģimenēm un mazturīgām mājsaimniecībām, lai kompensētu straujo elektroenerģijas cenu kāpumu.

Abi šie atbalsta pasākumi palīdzēs nosegt papildu radušās izmaksas, sacīja Vitenbergs, un piebilda, ka izstrādātais risinājums ļaus nekavējoties kompensēt elektroenerģijas cenu pieaugumu vismaz 150 000 mājsaimniecību, kuras nevarētu samaksāt šo elektrības cenu kāpumu.

Ekonomikas ministrs atzina, ka elektrības cenas kāpums ir Latvijas vēsturē līdz šim nebijis. "Ar šiem papildu 10 eiro visām minētajām iedzīvotāju grupām palīdzēsim pārvarēt šo laiku," akcentēja Vitenbergs, piebilstot, ka šo jautājumu valdībā varētu skatīt jaunnedēļ.

Vienlaikus viņš norādīja, ka šodien koalīcijas partneri aizsākuši sarunas arī par iespējamām grupām un formātiem, kuros tuvākajā laikā varētu lemt par atbalstu ierobežotajiem uzņēmumiem un to darbiniekiem. Šonedēļ finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) sasaukšot savu vadīto darba grupu, kurā EM piedāvās savu redzējumu par to, kā šajos apstākļos palīdzēt uzņēmumiem un to darbiniekiem. Kā pamatu plānots izvirzīt programmas, kas sevi jau ir pierādījušas. EM arī esot atbalsta programmas pilnveidojuši un ir gatavi ieviest ātrā laikā.

Viņš atzina, ka situācija nav vienkārša, jo jaunais regulējums atstāj dažādu iespaidu uz nozarēm, proti, ir nozares, kurās nevar strādāt vispār vai var tikai daļēji. Vitenbergs solīja, ka EM ar programmām pielāgosies situācijai un sniegs uzņēmumiem "palīdzīgu plecu".

Jau vēstīts, ka oktobra sākumā koalīcijas partneri vēl nebija vienojušies par atbalstu Ekonomikas ministrijas iecerei par 10 eiro palielināt atbalsta apjomu visām aizsargātā lietotāja grupām, tostarp daudzbērnu ģimenēm un mazturīgām mājsaimniecībām, lai kompensētu straujo elektroenerģijas cenu kāpumu, pēc sadarbības sanāksmes norādīja ekonomikas ministrs. Reizē Vitenbergs apgalvoja, ka idejai partneru lokā "varēja just atbalstu".

(papildināta ar 4.-8.rindkopu)

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.