Menu
 

ECB: Nākamā krīze var būt saistīta ar nekustamo īpašumu tirgu

  • Autors:  LETA
ECB: Nākamā krīze var būt saistīta ar nekustamo īpašumu tirgu pixabay.com

Nākamā krīze, ko var piedzīvot Eiropa un pasaule, iespējams, būs saistīta ar nekustamo īpašumu tirgu un hipotekāro kreditēšanu, intervijā aģentūrai LETA pieļāva Eiropas Centrālās bankas (ECB) Uzraudzības valdes priekšsēdētāja Daniela Nuī.

"Izaugsme nekustamo īpašumu tirgū, komercīpašumu tirgū ir ļoti būtiska gan cenu, gan darījumu apjoma ziņā. Manā skatījumā, risku rada mainīgo procentu likmju izmantošana, jo nav garantijas, ka, likmēm pieaugot, palielināsies arī uzņēmumu ieņēmumi vai iedzīvotāju algas, taču maksājumi par kredītiem pieaugs. Mēs ļoti uzmanīgi sekosim norisēm nekustamo īpašumu tirgū. Tas attiecas ne tikai uz Latviju vai Baltiju, bet arī uz citām valstīm," sacīja Nuī.

Tādēļ viņa uzsvēra, ka krīzei ir jābūt gataviem un bankām ir jābūt drošām un stabilām, nodrošinot pietiekamu labas kvalitātes kapitālu. Pēc Nuī teiktā, pašlaik eirozonas banku vidējais pirmā līmeņa pamata kapitāla rādītājs ir virs 14%, kas būtiski pārsniedz pirmskrīzes līmeni.

"Tomēr nākamgad mēs veiksim likviditātes stresa testus. Kaut gan vērojams likviditātes pārpalikums un nauda ir lēta, ir bankas, kuras spiediena apstākļos nav bijušas pietiekami sekmīgas nodrošinājuma mobilizēšanā un papildu likviditātes piesaistē tirgū. Bankām jābūt gatavām iespējamiem likviditātes ierobežojumiem," teica ECB Uzraudzības valdes priekšsēdētāja, piebilstot, ka tagad ir izstrādāts un darbojas arī eirozonas banku tirgus Vienotais noregulējuma mehānisms.

"Tas nozīmē, ka mēs esam daudz labāk sagatavoti krīzei, jo krīzes pārvaldības mehānisms ir diezgan spēcīgs," sacīja Nuī, piebilstot, ka laba pārbaude bija arī gadījums ar "ABLV Bank", jo tas nācis "kā zibens no skaidrām debesīm". "Tas bija labs pārbaudījums mūsu kapacitātei un spējai pieņemt pareizus lēmumus īsā laika sprīdī. Burtiski dažu dienu laikā viss nepieciešamais tika paveikts. Tāpēc tiešām vēlos norādīt, ka tagad mēs esam daudz labāk sagatavoti," atzina ECB pārstāve. Savukārt kā uz trūkumu viņa norādīja, ka joprojām nav ieviesta Eiropas noguldījumu apdrošināšanas sistēma – ENAS.

"Vienīgā lieta, kas ir pilnīgi droša, – jauna krīze būs. Taču mēs nezinām, ne kad, ne kāpēc tā notiks," rezumēja ECB Uzraudzības valdes priekšsēdētāja.

ECB īsteno vienoto banku uzraudzības mehānismu, kura galvenais mērķis ir nodrošināt Eiropas banku sistēmas drošību, noturību un veicināt finanšu integrāciju un stabilitāti Eiropā. Šī mehānisma ietvaros ECB uzņēmusies banku uzraudzības pienākumus, un šī kārtība stājās spēkā 2014. gada novembrī. Pašlaik ECB sadarbībā ar FKTK uzrauga pēc aktīviem lielākās bankas – "Swedbank", "SEB banka" un "Luminor Bank". 

No 12. jūlija ECB ir anulējusi "ABLV Bank" izsniegto licenci. Arī šī banka iepriekš atradās ECB uzraudzībā.

Vienotajā banku uzraudzības mehānismā piedalās visas eirozonas valstis. Pārējās Eiropas Savienības valstis var brīvprātīgi pievienoties.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.