Menu
 

Vairāk nekā pusei Baltijas uzņēmumu neizdodas piesaistīt jaunus darbiniekus

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Kvalificētu speciālistu trūkums un mazais kandidātu skaits, kas piesakās uz brīvajām vakancēm, vairāk nekā pusei (56%) Baltijas mazo un vidējo uzņēmumu rada grūtības piesaistīt jaunus darbiniekus, liecina “Luminor” bankas veiktā Baltijas mazo un vidējo uzņēmēju (MVU) aptauja.

Darbinieku trūkumu ar atbilstošu pieredzi un prasmēm par būtisku problēmu atzīst 42% Latvijas, 45% Igaunijas un 35% Lietuvas MVU. Daļa mazo un vidējo uzņēmumu pārstāvju Baltijas valstīs norāda, ka ļoti bieži iespējamos kandidātus neinteresē piedāvātās vakances. Tā uzskata 13% aptaujāto uzņēmumu Latvijā, 15% Igaunijā un 18% Lietuvā. Tikai aptuveni piektā daļa Baltijas MVU nesaskaras ar darbinieku piesaistes problēmu.

“Iespējams, šo tendenci ir veicinājis attālinātais darbs. Pirmkārt, tas ir nojaucis ģeogrāfiskās robežas - darbinieki ir sapratuši, ka vairs nav jāmaina dzīvesvieta, lai strādātu uzņēmumā, kas atrodas citā pilsētā vai pat valstī. Otrkārt, kad darbinieki strādā no mājām, uzņēmumiem ir sarežģīti nodrošināt citus, nefinansiālus ieguvumus saviem darbiniekiem, piemēram, īpašu uzņēmuma korporatīvo kultūru, ergonomisku darba vidi u.c.,” aptaujas datus komentējusi “Luminor Latvija” vadītāja Kerli Gabrilovica.

“Visticamāk, darbs no mājām daļēji turpināsies arī pēc pandēmijas, tāpēc darba devējiem ir jādomā, kā nākotnē piesaistīt jaunus talantus un kā tos noturēt uzņēmumā. Tā kā aptuveni trešdaļa uzņēmēju norāda, ka nākamajā gadā plāno attīstīties un paplašināt darbību, tad labāko darbinieku piesaistē varam sagaidīt sīvu konkurenci.”

Gandrīz 70% Baltijas uzņēmumu norāda, ka šogad darbinieki pilnīgi vai vismaz daļēji ir strādājuši attālināti. Latvijā 16% aptaujāto atzīst, ka darbs noticis tikai attālināti, bet 52%, ka darbinieki strādājuši gan birojā, gan no mājām. Tikai ceturtdaļa Latvijas un Igaunijas uzņēmumu (25%) un piektdaļa Lietuvas uzņēmēju (20%) atzīst, ka darbinieki turpinājuši darbu birojos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.