Menu
 

"Olainfarm": Uzņēmuma padome ir ievēlēta tiesiski un strādā uzņēmuma ilgtermiņa interesēs

  • Autors:  LETA
Pāvels Rebenoks. Pāvels Rebenoks. Foto: LETA

Zāļu ražotāja "Olainfarm" jaunā padome ir ievēlēta tiesiski, pārstāv akcionāru intereses un strādā uzņēmuma ilgtermiņa interesēs, realizējot un attīstot Valērija Maligina uzņēmuma attīstības vīziju, teikts kompānijas paziņojumā biržai "Nasdaq".

"Olainfarm" padomes priekšsēdētājs Pāvels Rebenoks ziņojumā norāda, ka jaunajai vadībai ir izdevies novērst uzņēmuma vērtības samazināšanos un publiskie paziņojumi pret "Olainfarm" ir vērtējami kā izmisīgi mēģinājumi turpināt graut uzņēmuma reputāciju un atkal panākt tā vērtības samazināšanos. "Ļoti iespējams, ka, pateicoties aktīvai akcionāru iesaistei, patiešām ir izdevies novērst reiderisma mēģinājumu pret uzņēmumu. Par to liecina daudzas pazīmes, ko varējām novērot iepriekšējās "Olainfarm" padomes darbības laikā," atzīmē Rebenoks.

Vienlaikus viņš norāda, ka iepriekšējās padomes laikā "Olainfarm" akciju cena nokritās par 16% un akcionāri zaudēja vairāk nekā 20 miljonus eiro. "Iespējams, ka tā bija kādas lielākas shēmas sastāvdaļa, lai, panākot uzņēmuma vērtības krišanos, to vēlāk pārņemtu. Par to ļauj domāt arī pret uzņēmumu vērstie asie publiskie paziņojumi no iepriekš neveiksmīgi strādājošās padomes locekļu puses," atzīst Rebenoks.

Viņš papildina, ka vairākums uzņēmuma akcionāru, darbinieku, kā arī birža ir pozitīvi novērtējuši jaunās padomes sāktās iniciatīvas – uzņēmuma vērtība ir nostabilizējusies un ir novērojama izaugsme.

"Aicinu "Olainfarm" bijušā īpašnieka Valērija Maligina meitu Niku Saveļjevu un Signi Balderi-Sildedzi, kura pārstāv savu divpadsmitgadīgo meitu Annu Emīliju Maliginu, būt konstruktīvām un ar dažādiem publiskiem paziņojumiem necensties graut "Olainfarm" reputāciju un nevērsties pret Valērija Maligina izloloto uzņēmumu," norāda Rebenoks. "Ja kādam no akcionāriem tiešām ir interese par reālo uzņēmuma darbu, aicinu atnākt uz kādu no akcionāru sapulcēm vai padomes sēdēm un šos jautājumus pārrunāt klātienē. Līdz šim diemžēl ne Saveļjeva, ne Baldere-Sildzedze nav uzskatījušas par nepieciešamu to darīt. Ļoti iespējams, ka tieši šī iemesla dēļ ar viņām patlaban manipulē citas ar uzņēmumu nesaistītas personas," uzsver Rebenoks.

Kā ziņots, Baldere-Sildedze un Saveļjeva vērsušās tiesībsargājošajās institūcijās ar lūgumu sākt kriminālprocesu saistībā ar reiderismu uzņēmumā, pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu un krāpšanu. Iesniegumos izteikts aicinājums aizsargāt "Olainfarm", uzņēmuma akcionāru un mantinieču intereses, jo pēdējo dienu notikumi liecina par ļaunprātīgu un negodprātīgu kontroles pārņemšanu pār šo uzņēmumu.

"Prettiesiskā ceļā "Olainfarm" vadībā ir nonākušas personas ar apšaubāmu reputāciju un kriminālu sodāmību Latvijā, kuri neslēpj savas iespējas ar koruptīvām metodēm ietekmēt tiesas un izmeklēšanas institūcijas. Ir pamats uzskatīt, ka uzņēmuma kontroles pārņemšanas mērķis ir tā aktīvu izvešana un uzņēmuma atsavināšana kādai trešajai ieinteresētai pusei par cenu, kas ir ievērojami zemāka par tirgus cenu," teikts Balderes-Sildedzes un Saveļjevas izplatītajā paziņojumā medijiem.

Tostarp pieteikumu iesniedzējas pauž viedokli, ka reiderisma rezultātā "Olainfarm" var tikt izsaimniekots, visiem akcionāriem nodarot apzināti būtisku zaudējumus un apdraudot uzņēmuma nākotni, par ko atbilstoši Komerclikuma noteikumiem personīgi atbildīgi ir uzņēmuma padomes un valdes locekļi.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka Baldere-Sildedze no otrdienas, 11. septembra, atstājusi padomes locekļa amata. Mediju paziņojumā Baldere-Sildedze norādīja, ka amatu atstājusi, jo "uzskata par neiespējamu turpināt darbu "Olainfarm" padomē kopā ar personām, kas šobrīd ir tās sastāvā".

Tāpat ziņots, ka 4. septembrī "Olainfarm" akcionāru sapulcē tika veiktas izmaiņas kompānijas padomē – atbilstoši akcionāru lēmumam darbu padomē vairs neturpināja Ivars Kalviņš, Milana Beļeviča un Ivars Godmanis, bet viņu vietā tika iecelts Pāvels Rebenoks (padomes priekšsēdētāja amatā), Mārtiņš Krieķis un Daina Sirlaka. Darbu kompānijas padomē turpināja Irina Maligina un Baldere-Sildedze.

Kalviņš vēlāk aģentūrai LETA atzina, ka Konkurences padome varētu izrādīt interesi par Krieķa esamību "Olainfarm" padomē, jo viņš atrodas tiešā interešu konfliktā. "Droši vien, ka Konkurences padome varētu par šo izrādīt interesi, jo Krieķa kungs ir zāļu ražotāja AS "Grindeks" līdzīpašnieka un padomes priekšsēdētāja Kirova Lipmana kungam piederoša uzņēmuma valdē. Tā informācija varētu plūst visādos veidos," atzina Kalviņš.

Tajā pašā laikā Lipmans aģentūrai LETA atkārtoti noliedza ieinteresētību līdzdalībā vai investīcijās "Olainfarm", jo uzņēmums nav viņa interešu lokā. "Pusgada laikā, kopš man iepriekšējo reizi saistībā ar nepamatotiem publiskiem pieņēmumiem nācās sniegt šādu paziņojumu, nekas nav mainījies. Mani nākotnes plāni ir saistīti ar "Grindeks", kas pašlaik strauji attīstās," paziņojumā uzsvēra Lipmans.

Tāpat Rebenoks un Krieķis noliedza iespējamu interešu konfliktu "Olainfarm" – abi juristi uzsvēra, ka mēģinājumus saistīt dažādas personas tikai tāpēc, ka tās izvēlējušās viena advokātu biroja pakalpojumus, var salīdzināt ar vēlmi saistīt jebkura cita vispāratzītu kvalitatīvu pakalpojumu sniedzēja klientus. "Nekonkrētu pieņēmumu formā izteiktajām norādēm par iespējamu interešu konflikta situāciju nav nekāda pamata. Advokātu birojs "Rebenoks un Vilders" un tā partneri stingri ievēro gan Latvijas Zvērinātu advokātu Ētikas kodeksu, gan Starptautiskās advokātu asociācijas Starptautisko advokātu ētikas kodeksu,'' norādīts juristu paziņojumā.

"Olainfarm" koncerna apgrozījums 2018. gada pirmajā pusgadā bija 61,844 miljoni eiro, kas ir par 1,4% mazāk nekā pērn attiecīgajā periodā, bet koncerna peļņa palielinājās par 1,5%, sasniedzot 5,786 miljonus eiro. "Olainfarm" nodarbojas ar gatavo zāļu formu, farmaceitisko preparātu un uztura bagātinātāju, kā arī ar ķīmisko vielu un aktīvo farmaceitisko ingredientu ražošanu. Kompānijas akcijas kotē "Nasdaq Riga" oficiālajā sarakstā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.