Menu
 

Uzņēmums "Olainfarm" iegādāsies ražotnes Eiropā Apriņķis.lv

  • Autors:  Liene Ozola
Pāvels Rebenoks bijis gan Ministru prezidenta un finanšu ministra padomnieks, gan arī Ventspils brīvostas valdes loceklis. Pāvels Rebenoks bijis gan Ministru prezidenta un finanšu ministra padomnieks, gan arī Ventspils brīvostas valdes loceklis. Foto: LETA

Šķetinot sarežģītos notikumus, kas pēdējā laikā ir notikuši uzņēmumā "Olainfarm", izrādās, ka katram no iesaistītajiem ir savs viedoklis un notikušā vērtējums.

Bijušais "Olainfarm" padomes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš sarunā ar "Rīgas Apriņķa Avīzi" minēja, ka uzņēmuma padomes atlaišanas iemesls varētu būt plānotie grozījumi farmācijas kompānijas statūtos, kas krietni ierobežotu valdes darbu, proti, tā būtu apgrūtināta pieņemt tādus lēmumus, kas nav tieši saistīti ar farmācijas jomu. Savukārt jaunais "Olainfarm" padomes priekšsēdētājs Pāvels Rebenoks atklāja, ka paredzētie grozījumi bijuši neprofesionāli – tie atņemtu valdei pilnvaras operatīvu lēmumu pieņemšanā, kas savukārt atstātu negatīvu ietekmi uz uzņēmuma attīstību.

Ieraksti biržas "Nasdaq Riga" mājaslapā vieš lielāku skaidrību par notikumiem "Olainfarm" akcionāru ārkārtas sapulcē 4. septembrī. Iepriekšējās padomes atlaišana un jaunas padomes vēlēšanas notikušas pēc tam, kad pirmais jautājums, kas ticis skatīts, bijuši zāļu ražotāja "Olainfarm" statūtu grozījumi, kurus fondu biržā 3. augustā kā lēmuma projektu iesniedza uzņēmuma valde.

Domstarpību iemesls – statūtu grozījumi

Bijušais "Olainfarm" padomes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš skaidro, ka statūtu grozījumi bijuši paredzēti, lai ierobežotu valdes iespējas veikt darbības, kuras nav tieši saistītas ar farmāciju. Bijis paredzēts, ka valde nav tiesīga bez padomes piekrišanas pieņemt lēmumus par līdzdalības iegūšanu citās sabiedrībās, tās palielināšanu vai samazināšanu, uzņēmuma darbībai būtisku aktīvu pirkšanu un/vai pārdošanu, ja darījuma kopējā summa pārsniedz vienu miljonu eiro, uzņēmuma nekustamā īpašuma objektu pirkšanu un/vai pārdošanu, ja darījuma kopējā summa ir vienāda vai pārsniedz simt tūkstošus eiro, aizdevumu izsniegšanu fiziskām personām par summu virs piecdesmit tūkstošiem eiro un citi ierobežojumi. Tas esot bijis paredzēts kā mehānisms, lai pasargātu uzņēmumu no naudas vai nekustamo īpašumu iespējamas aizplūšanas, kas varētu draudēt ar uzņēmuma vērtības samazināšanos un  radīt zaudējumus uzņēmuma akcionāriem.


Ivars Kalviņš.

Ar balsu vairākumu ārkārtas akcionāru sēdē plānotie statūtu grozījumi noraidīti, un tūlīt pēc tam pieņemti lēmumi par iepriekšējās padomes locekļu atsaukšanu no amata un jaunas padomes vēlēšanām.

Savukārt jaunievēlētais "Olainfarm" padomes priekšsēdētājs Pāvels Rebenoks, lūgts vērtēt noraidītos statūtu grozījumus, nosauc tos par nekompetentiem – tādiem, kas liegtu valdei pildīt tai noteiktās funkcijas, kā arī padarītu smagnēju un birokrātisku operatīvu lēmumu pieņemšanu uzņēmuma darbībā.

Publiskie strīdi

Atgādinām, ka TV 3 raidījums "Nekā personīga" nāca klajā ar ierakstītu sarunu fragmentiem, kuri, kā uzskata raidījuma veidotāji, izskaidro negaidītos notikumus ar uzņēmuma padomes nomaiņu. Sarunas notiekot augusta beigās, kad satiekas jurists Mārtiņš Krieķis, mirušā "Olainfarm" vadītāja un līdzīpašnieka Valērija Maligina mantiniece Irina Maligina, otrā mantiniece Nika Saveļjeva un viņas vīrs Sergejs Saveļjevs. Krieķis cenšoties pārliecināt Niku un Irinu atteikties no saviem advokātiem un kļūt par viņa un Rebenoka klientēm, solot sakārtot iespēju piekļūt "Olainfarm" naudai.

Bijušais farmācijas kompānijas "Olainfarm" padomes priekšsēdētājs Ivars Kalviņš, paužot savu viedokli par raidījumā dzirdētajām sarunām, uzsvēra, ka balsis sarunu ierakstos viņš esot atpazinis: "Ja pieņemam par patiesību sarunās dzirdēto, grūti noticēt, ka no vienas māsas, Irinas Maliginas, puses ir notikusi darbošanās atbilstoši uzņemtajām saistībām, proti, vienādas rūpes arī par jaunāko māsu interešu aizstāvību."

Savukārt Pāvels Rebenoks, komentējot raidījumā dzirdēto, bija tiešs: "Tas ir pasūtījuma sižets, kura idejas autori ir Signe Baldere-Sildedze un Nika Saveļjeva." P. Rebenoks pauda viedokli, ka šobrīd publiskā telpa tiek izmantota nekonstruktīvi, un, ja esot radušas kādas domstarpības, māsām vajadzētu apsēsties un privāti tās izrunāt.

Jaunu ražotņu iegāde un aptieku tīkla attīstība

"AS "Olainfarm" jaunā padome ir ievēlēta tiesiski, pārstāv akcionāru intereses un strādā uzņēmuma ilgtermiņa interesēs,» paziņojis kompānijas padomes priekšsēdētājs Pāvels Rebenoks. "Jaunajai vadībai ir izdevies novērst uzņēmuma vērtības samazināšanos, un publiskie paziņojumi pret "Olainfarm" ir vērtējami kā izmisīgi mēģinājumi turpināt graut uzņēmuma reputāciju un atkal panākt tā vērtības samazināšanos," viņš uzsvēra.

Šobrīd valde kopā ar padomi pieņēmušas lēmumu īstenot negaidīti mirušā Valērija Maligina, kurš bija uzņēmuma lielākais akcionārs, iecerēto uzņēmuma attīstības scenāriju, atklāja Pāvels Rebenoks: "Valdei, lai to izdarītu, ir dots uzdevums uzsākt jaunu ražotņu iegādi Eiropā, kā arī strādāt pie aptieku tīkla attīstības. Patlaban uzņēmumam ir 69 aptiekas, taču, ņemot vērā tirgus situāciju un uzņēmuma attīstību ilgtermiņā, ir nepieciešams to skaitu palielināt."

Kā jau iepriekš ziņots, darbu zāļu ražotāja "Olainfarm" padomē 11. septembrī ir atstājusi Signe Baldere-Sildedze. Paziņojumā medijiem viņa norādījusi, ka padomes locekles amatu atstāj, jo uzskata "par neiespējamu turpināt darbu "Olainfarm" padomē kopā ar personām, kas šobrīd ir tās sastāvā".

Vaicāts, vai "Olainfarm" padome ir tiesīga strādāt četru cilvēku sastāvā, lai gan statūtos ir paredzēta padome piecu cilvēku sastāvā, P. Rebenoks atbildēja apstiprinoši, uzsverot, ka padome ir lemttiesīga un leģitīma: "Bažas par to, ka Signes Balderes-Sildedzes aiziešana varētu negatīvi ietekmēt uzņēmuma akciju vērtību, ir izrādījušās nepamatotas. Ir noticis tieši pretējs process. Kā redzams biržas rādītājos, farmācijas kompānijas "Olainfarm" akciju vērtība pēc viņas aiziešanas ir pieaugusi," "Rīgas Apriņķa Avīzei" uzsvēra Pāvels Rebenoks.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.