Menu
 

LBAS rosina palielināt ar attālinātā darba veikšanu saistītos darbinieka izdevumus, kas netiek aplikti ar IIN

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) rosina veikt grozījumus Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likumā (IIN), palielinot ar attālinātā darba veikšanu saistītos darbinieka izdevumu apmēru, kas netiek aplikts ar IIN, informēja LBAS sabiedrisko attiecību speciāliste Sanita Birkenfelde.

LBAS uzskata, ka ne tikai valsts, bet arī darba devēji var iesaistīties atbalsta sniegšanā saviem darbiniekiem, no kuriem liela daļa darbu turpina veikt attālināti, kā rezultātā būtiski paaugstinās šo darbinieku ikmēneša izdevumi.

Šobrīd noteiktais izdevumu apmērs 30 eiro, ņemot vērā būtisko elektroenerģijas cenu pieaugumu, neatbilst reālo izdevumu apjomam. Līdz ar to LBAS uzskata, ka ir nepieciešams izvērtēt neapliekamo attālināta darba veikšanas izdevuma apmēru, par pamatu ņemot pilnas slodzes darba veikšanai nepieciešamo darba laiku astoņas darba stundas darba dienā dienā.

Turklāt esot jāņem vērā, ka kopš pagājušā gada janvāra, kad šī norma stājās spēkā, līdz decembrim, elektroenerģijas cena Latvijā pieaugusi gandrīz četras reizes.

Līdztekus LBAS norāda, ka ir nepieciešams izskatīt iespējas atsevišķām iedzīvotāju grupām, kuras bieži pakļautas nabadzības riskam, piemēram, pensionāriem, iedzīvotājiem ar invaliditāti, daudzbērnu ģimenēm, vai nabadzības riskam pakļautajiem iedzīvotājiem "Altum" atbalsta mehānisma ietvaros paplašināt grantu summas un samazināt ilgtermiņa saistības vai piešķirt cita veida atvieglojumus, lai neiedzītu vēl lielākā nabadzībā.

Nepieciešama informācijas kampaņa, kas uzsver ieguvumus pēc iespējas īsākos termiņos, jo atsevišķas iedzīvotāju grupas neuzrunā argumentācija par ilgtermiņa ieguvumiem, piemēram, par finansiāliem ieguvumiem pēc 15 gadiem, kad tiks nomaksāts kredīts.

LBAS ieskatā, esot nepieciešams informēt iedzīvotājus par praktiskām niansēm, kādā veidā tie var pieņemt lēmumus par, piemēram, mājokļu siltināšanu.

Elektroenerģijas cenu pieaugums ir vērojams jau samērā ilgu laiku, taču iedzīvotāju informēšana par ilgtermiņa risinājumiem un ieguvumiem vēl neesot notikusi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.