Menu
 

"Latvenergo" strādā pie sašķidrinātās gāzes iegādes ilgtermiņa līgumiem

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

AS "Latvenergo" strādā pie sašķidrinātās gāzes (LNG) iegādes ilgtermiņa līgumiem, trešdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja kompānijas valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Čakste.

Viņš atgādināja, ka "Latvenergo" atbilstoši valdības lēmumam gāzes rezervju papildināšanai ir iepircis divas teravatstundas (TWh) sašķidrinātās gāzes, kas ir divi kuģi ar gāzi. Iegādāto gāzi Inčukalna pazemes gāzes krātuvē paredzēts iesūknēt aprīlī un maijā.

Čakste arī piebilda, ka, pie normāliem apstākļiem, kompānijai gāze tādējādi pietiks līdz 2023.gada martam, aprīlim.

Vienlaikus viņš norādīja, ka "Latvenergo" šobrīd strādā pie ilgtermiņa risinājumiem, sākot sarunas ar gāzes ražotājiem pa tiešo, nevis caur starpniekiem, par ilgtermiņa līgumiem. Tostarp tiek runāts ar visiem ražotājiem, bet pamatvalstis ir Katara, ASV un Norvēģija.

Latvijas valdība ārkārtas sēdē 24.februārī nolēma, ka "Latvenergo" iegādāsies papildu stratēģiskas gāzes rezerves. Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) uzsvēra, ka valstij piederošajā Inčukalna pazemes gāzes krātuvē ir pietiekamas rezerves, bet valdības lēmums uzdod "Latvenergo" papildināt šīs rezerves, lai valsts būtu pilnībā nodrošināta.

Valsts gāzes rezervju papildināšanai "Latvenergo" iepircis apmēram divas TWh gāzes no Norvēģijas, ASV un Kataras. Noslēgtie līgumi paredz LNG piegādi uz Klaipēdas LNG termināli un gāzes iesūknēšanu Inčukalna pazemes gāzes krātuvē aprīlī un maijā.

Tāpat ziņots, ka Ekonomikas ministrija (EM) pieļauj iespēju, ka kritiskā brīdī AS "Latvijas gāze" vietā mājsaimniecību nodrošināšanā ar dabasgāzi varētu stāties "Latvenergo". Turklāt EM apsver vēl viena kuģa ar LNG iegādi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.