Menu
 

Pieci fakti, kas jāzina par mobilajiem bezkontakta maksājumiem Apriņķis.lv

  • Autors:  Vadims Frolovs, "Swedbank" Klientu servisa pārvaldes vadītājs
Pieci fakti, kas jāzina par mobilajiem bezkontakta maksājumiem Foto: pixabay.com

Šobrīd viedtālrunis ir ne tikai palīgs saziņā, bet arī iepērkoties, sportojot un veicot dažādus norēķinus, piemēram, par stāvvietu vai sabiedrisko transportu. Tāpēc ir saprotami, ka ar viedtālruņa palīdzību tagad var maksāt par jebko – sporta nodarbību, žurnālu vai kafiju. Kas iedzīvotājiem būtu jāzina par mobilajiem bezkontakta maksājumiem?

1. Kā darbojas mobilie bezkontakta maksājumi?

Mobilie bezkontakta maksājumi tiek veikti ar viedtālruņa starpniecību. Tā vietā, lai par pirkumiem norēķinātos skaidrā naudā vai ar maksājumu karti, mobilo bezkontakta maksājumu tehnoloģija to ļauj paveikt daudz ātrāk, ērtāk un pat vēl drošāk. Šādi maksājumi ir kļuvuši iespējami, pateicoties tuva darbības lauka sakariem jeb NFC (Near Field Communication). NFC ir bezvadu datu pārraides metode, kas nosaka un padara iespējamu saziņu ar tiešā tuvumā esošām ierīcēm.

Ar šādu tehnoloģiju ir aprīkoti ne tikai jaunākie viedtālruņi, bet arī norēķinu ierīces veikalā. Šīs pašas ierīces nodrošina, ka par pirkumiem, piemēram, veikalos “Rimi” vai “Maxima”, var maksāt ar bezkontakta kartēm. Norēķinu brīdī viedtālrunis būtībā “sarunājas” ar karšu lasītāju veikalā, kas aprīkots ar NFC tehnoloģiju. Izmantojot konkrētu radiofrekvenci, ierīces apmainās ar šifrētu informāciju, lai apstrādātu konkrēto maksājumu. Viedtālrunis kredītkartes numura vietā katru reizi izmanto unikālu kodu. Tāpēc šie maksājumi ir droši un ērti. Turklāt aizņem tikai dažas sekundes. Ātrums patiesībā ir viena no apbrīnojamākajām NFC maksājumu iezīmēm.

2. Vai maksāt ar tālruni ir droši?

Lai arī pirmajā mirklī varētu rasties jautājumi par mobilo bezkontakta maksājumu drošību, stereotipi par nedrošību ir mīts. Mobilie maksājumi ir pat drošāki par tradicionālajām maksājumu metodēm, jo tie ir aizsargāti ar papildu drošības pakāpēm. Piemēram, norēķinu brīdī visi dati tiek pārraidīti šifrētā veidā, tā izslēdzot datu zādzības iespēju. Tāpat liela daļa izstrādātāju, kas piedāvā mobilos bezkontakta maksājumus, kā obligātu prasību uzstāda ekrāna aizsargāšanu. Piemēram, “Swedbank” mobilos bezkontakta maksājumus nemaz nevar pieslēgt, ja ekrānam nav uzlikta aizsardzība (parole, pirksta nospiedums utt.). Līdz ar to tikai Jums ir pieejama “atslēga”, kas ļauj piekļūt Jūsu naudai.

Protams, nereti nozaudēt gadās visu, ne tikai ādas maciņu, bet arī mobilo tālruni. Tāpēc, lai svešiem atradējiem nebūtu pieejama informācija sensitīvajiem datiem, viedtālrunis ir jāizsargā ar tikai Jums zināmu, unikālu drošības kodu. Viedtālrunī esošais čips novērš nejaušas vai netīšas darbības un nepieļauj neautorizētu piekļuvi. Turklāt, nozaudējot kā maksājumu karti, tā viedtālruni, norēķinus var uz laiku bloķēt.

3. Cik lielus pirkumus var veikt ar mobilo tālruni?

Katrs mobilo bezkontakta maksājumu nodrošinātājs nosaka savus limitus – par kādu summu iespējams maksāt ar viedtālruņa starpniecību. Piemēram, ar “Swedbank” jauno izmēģinājuma lietotni “Swedbank 2019” iespējams veikt pirkumus līdz 150 eiro. Tas nozīmē, ka ar viedtālruni varēs samaksāt ne tikai par pienu un maizi, bet arī apavu pāri vai mēteli. Protams, ņemot vērā, ka summas maksājumu veikšanai ir salīdzinoši lielas, šāda norēķinu veida aktivizēšanas obligātais priekšnosacījums ir ekrāna aizsardzība jeb nobloķēšana. Bez tās mobilie bezkontakta maksājumi visbiežāk nemaz nav pieejami.

4. Kādiem viedtālruņiem ir iespējams uzstādīt mobilos bezkontakta norēķinus?

Kopumā mobilos bezkontakta norēķinus iespējams uzstādīt teju visiem jaunākajiem viedtālruņiem, taču atsevišķās valstīs pastāv zināmi ierobežojumi. Piemēram, “Swedbank 2019” jau tagad sniedz iespēju “Android” lietotājiem – “Samsung”, “Huawei”, “HTC”, “LG” – maksāt ar viedtālruni visās norēķinu vietās, kas atbalsta bezkontakta maksājumus. Savukārt “iPhone” lietotājiem šāda funkcija pagaidām nav pieejama, jo “Apple” produkti atbalsta tikai “Apply Pay” funkciju, kas Baltijas valstīs vēl nav pieejama.

5. Vai norēķināties ar viedtālruni iespējams arī ārpus Latvijas?

Mobilie bezkontakta norēķini šobrīd kļūst arvien populārāki visā pasaulē, taču atšķiras šī pakalpojuma nodrošinātāji. Piemēram, Latvijā tās ir bankas, bet citviet – mobilie operatori vai mobilo tālruņu ražotāji. Ķīnā, kur mobilie maksājumi šobrīd dominē, ir šim tirgum atsevišķas norēķinu aplikācijas “AliPay” un “WeChat Pay”, ASV – visvairāk izmantota “Apple Pay” lietotne, savukārt Baltijas valstīs šādu iespēju ieviesušas bankas, un tās pieejamas banku mobilajās lietotnēs. Taču norēķināties par pirkumiem ar mobilajiem bezkontakta maksājumiem ir iespēja arī ārvalstīs. Galvenais priekšnosacījums – lai tirgotājs atbalsta attālinātos maksājumus. Piemēram, ar “Swedbank 2019” lietotni norēķināties ar viedtālruni “Android” lietotāji var visā pasaulē, kur pieņem bezkontakta maksājumus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.