Menu
 

Skatīs līgumu par iedzīvotāju reģistra datu kvalitatīvāku apmaiņu starp Latviju un Igauniju

  • Autors:  LETA
Skatīs līgumu par iedzīvotāju reģistra datu kvalitatīvāku apmaiņu starp Latviju un Igauniju Foto: pixabay.com

Saeima 27. septembrī nodeva izskatīšanai komisijās valdību līguma likumprojektu, kas paredz, ka Latvija un Igaunija nākotnē varēs kvalitatīvāk apmainīties ar iedzīvotāju reģistrā iekļautajiem datiem. Izmaiņas paredzēts veikt, pieņemot likumprojektu "Par Latvijas valdības un Igaunijas valdības līgumu par iedzīvotāju reģistrā iekļauto datu apmaiņu".

Saskaņā ar Iedzīvotāju reģistra likumu personām ir pienākums sniegt Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei (PMLP) ziņas par sevi, saviem bērniem, kas jaunāki par 18 gadiem, un par personām, kas atrodas tās aizbildnībā vai aizgādnībā, iekļaušanai un aktualizēšanai reģistrā.

Gadījumos, kad persona, kurai ir Latvijas valstiskā piederība, uzturas ārpus Latvijas, tās pienākums ir paziņot PMLP savas dzīvesvietas adresi ārvalstīs, kā arī citas izmaiņas reģistrā iekļautajās ziņās par sevi, saviem bērniem, kas jaunāki par 18 gadiem, un par personām, kas atrodas tās aizbildnībā vai aizgādnībā. Savukārt personām ar ierobežotu rīcībspēju un nepilngadīgam bērnam vecumā no 15 līdz 18 gadiem ir tiesības sniegt ziņas par sevi iekļaušanai un aktualizēšanai reģistrā.

Neskatoties uz minēto personas pienākumu sniegt ziņas PMLP, personas ne vienmēr ziņo par izmaiņām reģistrā iekļautajos datos, tādējādi šobrīd nereti reģistra ziņas var būt neaktuālas.

Lai nodrošinātu reģistrā iekļauto datu kvalitāti, pašlaik notiek informācijas apmaiņa ar Igaunijas attiecīgajām iestādēm, apmainoties ar iestādēs reģistrētajiem datiem, tomēr šī apmaiņa notiek uz atsevišķu pieprasījumu vai iestāžu iniciatīvas pamata. Ja ir saņemtas ziņas no Igaunijas par reģistrā iekļauto ziņu izmaiņām, PMLP atbilstoši Iedzīvotāju reģistra likumam un tam pakārtotajiem Ministru kabineta noteikumiem aktualizē reģistra datus.

Atbilstoši spēkā esošajam normatīvajam regulējumam Latvijā darbojas vienota iedzīvotāju uzskaites sistēma. Reģistrā iekļautos datus savu funkciju īstenošanai izmanto gandrīz visas valsts pārvaldes iestādes un valstij ir jābūt pieejamai aktuālai informācijai par tās valsts piederīgajiem, tāpēc ir svarīgi, lai reģistrā iekļautie dati būtu aktuāli, kvalitatīvi un pilnīgi.

Noslēdzot līgumu, paredzams, ka turpmāk notiks savlaicīga un kvalitatīva datu apmaiņa starp Latviju un Igauniju un tiks nodrošināta pilnvērtīga valstspiederīgo uzskaite. Līguma projekts paredz noteikt datu apjomu, ar kuru apmainās abu pušu iedzīvotāju reģistri, kā arī tajā ir atrunāta informācijas apmaiņas un izdevumu segšanas kārtība.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.