Menu
 

Budžeta komisija virza grozījumus azartspēļu ierobežošanai

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija otrdien, 17.maijā, konceptuāli atbalstīja grozījumus Azartspēļu un izložu likumā, kas paredz ierobežot azartspēļu pieejamību, tostarp mazināt ar azartspēlēm saistītos riskus, informē Saeimas Preses dienestā.

"Komisija lēma noraidīt iepriekš Saeimā iesniegto likumprojektu, kas paredzēja atsevišķus pasākumus azartspēļu ierobežošanai, un virzīt izskatīšanai savus grozījumus. Tie paredz paaugstināt vecuma ierobežojumu dalībai azartspēlēs, mazināt spēļu pieejamību un noteikt papildu vietas un teritorijas, kur aizliegts izvietot spēļu zāles," pauda Budžeta komisijas priekšsēdētājs Mārtiņš Bondars.

Grozījumi paredz noteikt aizliegumu azartspēlēs piedalīties personām, kas jaunākas par 21 gadu. Patlaban azartspēles drīkst spēlēt no 18 gadu vecuma. Izmaiņas rosinātas, lai pasargātu to sabiedrības daļu, kurai vēl nav izstrādājies priekšstats un izpratne par finansiālo neatkarību, azartspēļu negatīvo ietekmi uz personas turpmāko attīstību un tās spējām iekļauties sabiedrībā, teikts likumprojekta anotācijā.

Lai mazinātu azartspēļu pieejamību, paredzēts no pašreizējiem 20 spēļu automātiem līdz 25 paaugstināt minimāli pieļaujamo azartspēļu automātu skaitu vienā spēļu zālē. Tas novērstu maza izmēra spēļu zāļu darbību, kā arī spēļu organizētājiem radītu papildu slogu esošās zāles aprīkot atbilstoši prasībām, norādījuši grozījumu autori.

Tāpat grozījumi paredz aizliegumu azartspēles organizēt arī ēkās un būvēs, kur atrodas izglītības iestādes, bērnu spēļu laukumos un rekreācijas laukumos, kā arī 250 metru attālumā no to ieejas. Azartspēles plānots aizliegt organizēt arī dzīvojamajās ēkās ārpus Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas, kā arī dzīvojamajās ēkās citviet Latvijā. Likumprojekta anotācijā teikts, ka risks spēlēt azartspēles ievērojami palielinās, tostarp veidojoties problemātiskiem spēlēšanas paradumiem, ja spēļu zāle vai kazino atrodas dzīvesvietas tuvumā, un šādu spēļu vietu ierobežošana ir nozīmīga teritorijās ar lielu iedzīvotāju blīvumu.

Lai grozījumi Azartspēļu un izložu likumā stātos spēkā, tie Saeimā jāskata trijos lasījumos, norāda Preses dienestā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.