Menu
 

Pētījums: Trešdaļa Vidzemes uzņēmumu plāno paaugstināt algas

  • Autors:  Ieva Prauliņa, bankas "Citadele" korporatīvās komunikācijas vadītāja
Pētījums: Trešdaļa Vidzemes uzņēmumu plāno paaugstināt algas Foto: pixabay.com

Teju trešdaļa jeb 31% Vidzemes uzņēmēju šogad plāno palielināt darbinieku algas, liecina “Citadele Index” pētījums. Algu kāpumu lielā mērā ietekmē saspringtā situācija darba tirgū – uzņēmēji arvien biežāk atzīst, ka ir problēmas atrast nepieciešamos darbiniekus.

Kā liecina “Citadele Index”, 40% aptaujāto Latvijas uzņēmēju prognozē, ka algas viņu uzņēmumā šogad tiks palielinātas. Rīgas, Pierīgas un Zemgales uzņēmēji algu kāpumu plāno biežāk nekā Vidzemes, Latgales un Kurzemes uzņēmumi. Algas plāno palielināt 45% Pierīgas, 41% Rīgas, 42% Zemgales, 36% Latgales, 35% Kurzemes un 31% Vidzemes uzņēmēju.

Teju piektdaļa jeb 19% respondentu prognozē, ka algu pieaugums varētu sasniegt apmēram 5%, savukārt 4% uzņēmēju uzskata, ka algu kāpums pārsniegs pat 10% virs pašreizējā līmeņa.

Algu palielināšana uzņēmumu darbību pagaidām būtiski neapdraud, tomēr liela daļa uzņēmēju norāda, ka algu kāpums ietekmēs uzņēmuma peļņu un cenas klientiem. Arī 72% Vidzemes uzņēmēju, kuri plāno palielināt atalgojumu, atzīst, ka viņu peļņa pēc algu palielināšanas visdrīzāk samazināsies. Puse no visiem Latvijas respondentiem atklāj, ka maksāt lielākas algas viņi varēs, pateicoties līdz šim veiktajiem uzlabojumiem efektivitātē un investīcijām attīstībā.

Uzņēmēji atzīst, ka arvien biežāk ir grūtības atrast nepieciešamos darbiniekus. Pēdējo divu gadu laikā “Citadele Index” par darbaspēka pieejamību ir būtiski pazeminājies: no -20 punktiem 2016. gada pirmajā pusē līdz -29 punktiem šogad.

Bankas “Citadele” ekonomists Mārtiņš Āboliņš atzīmē: “Patlaban darba algas Latvijā aug divas reizes straujāk, nekā uzņēmēji plānojuši tās celt. Un Rīgas reģions ir pagaidām vienīgais, kur pērn beidzot migrācijas bilance bija neitrāla, kas nozīmē, ka aizbrauca apmēram tikpat, cik atgriezās. Tur vidējā alga bija ap 1200 eiro pirms nodokļu nomaksas. Tātad ar mazāku algu Rīgas reģionā darbinieku noturēt būs grūti. Reģionos aizbraucēju arvien ir vairāk nekā atbraucēju, jo šeit vidējā alga nav vēl sasniegusi to līmeni, lai nebrauktu prom. Vienlaikus reģionos uzņēmēji daudz biežāk nekā Rīgā norāda, ka algu kāpums ne tikai mazina uzņēmēju peļņu, bet arī apdraud to darbību, tādēļ bez investīcijām attīstībā būs grūti ievērojami celt darba samaksu.”

Savukārt bankas “Citadele” valdes locekle Santa Purgaile norāda, ka algas pieaugums nav vienīgais darbaspēka problēmas risinājums, aicinot uz šo jautājumu skatīties kompleksi: “Protams, ka cilvēkam atalgojums ir svarīgs, bet svarīgi ir arī tas, kādi ir darba apstākļi, cik jēgpilns ir darbs, kāda ir darbavietas stabilitāte, sociālās garantijas, kā arī vai dzīvesvietas tuvumā ir nepieciešamā infrastruktūra – transports nokļūšanai uz darba vietu, bērniem pieejamas izglītības iestādes u.c. Attiecībā uz reemigrāciju ir arī svarīgi, vai un kā mūsu izglītības iestādēs notiek reemigrējušo Latvijas iedzīvotāju bērnu adaptācija, iespēja pilnveidot latviešu valodas prasmes.”

“Ir skaidrs, ka mūsdienās uzņēmēji darba tirgū konkurē ne tikai ar citiem Latvijā strādājošiem uzņēmumiem, bet ar visu pasauli un jo īpaši citām Eiropas valstīm. Iedzīvotāji var brīvi izvēlēties savu darba vietu teju jebkurā no valstīm. Tādēļ mums jārēķinās, ka arī konkurētspējīgam atalgojumam ir un arī turpmāk būs tendence pieaugt. Ilgtspējīgai uzņēmuma darbībai nepietiks ar izdevumu samazināšanu un darbinieku atalgojuma nodrošināšanu uz uzņēmuma peļņas rēķina. Risinājums ir investīcijas produktivitātes un procesu efektivitātes uzlabošanā,” saka S. Purgaile.

“Citadele Index” pētījums veikts sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru “SKDS” 2018. gada pavasarī, aptaujājot 750 Latvijā strādājošu uzņēmumu vadītājus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.