Menu
 

Aptauja: Latvijā 34% iedzīvotāju regulāri iegulda naudu finanšu tirgos

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Latvijā 34% iedzīvotāju regulāri iegulda naudu finanšu tirgos, pavēstīja "SEB bankā", atsaucoties uz bankas veiktās aptaujas datiem.

Tostarp populārākais ieguldījumu veids ir iemaksas pensiju trešajā līmenī un uzkrājošā dzīvības apdrošināšanā. Mazāk populāri ir ieguldījumu fondi, obligācijas un biržā tirgotie fondi jeb ETF.

Vairāk nekā puse no visiem, kuri patstāvīgi iegulda naudu finanšu tirgos, ieguldījumus veic, izmantojot pensiju trešo līmeni. Savukārt 31% investoru ir noslēgti uzkrājošās dzīvības apdrošināšanas līgumi.

Nākamais populārākais ieguldīšanas veids iedzīvotāju vidū ir ieguldījumi akcijās - šajos vērtspapīros iegulda 17% investoru. Seko ieguldījumu fondi, kuros iegulda 8%, biržā tirgotie fondi jeb ETF (7%) un obligācijas, kurās iegulda 2%.

Biežākais iemesls, kāpēc iedzīvotāji, kuri veic investīcijas, neiegulda biržā tirgotajos fondos jeb ETF, ir zināšanu trūkums par to, ko norādījuši 38% aptaujāto. Seko pārliecība, lai ieguldītu ETF, nepieciešamas lielas naudas summas (34%), ka arī bailes no iespējamiem zaudējumiem (32%). 

"SEB bankas" Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš skaidro, ka investors ir persona vai organizācija, kura iegulda naudu, sagaidot finansiālu atdevi. Pirmais solis investēšanā "piespiedu kārtā" visiem strādājošajiem Latvijā ir otrais pensiju līmenis, kurā katru mēnesi tiek novirzīti 6% no bruto algas. Nākamais solis ieguldījumiem ir trešais pensiju līmenis, kur iemaksas tiek veiktas brīvprātīgi, izvēloties pensiju plānu atbilstoši savam vecumam un vēlamajam pensiju plāna riska līmenim, un kur līdzekļus pārvalda profesionāls līdzekļu pārvaldnieks.

Lāriņš skaidro, ka, ieguldot naudu ieguldījumu fondos, ETF, akcijās un obligācijās, lēmums par konkrēto investīciju ir jāpieņem pašam investoram, tādēļ šie produkti ir mazāk populāri, kaut atsevišķi fondi vai ETF arī piedāvā sabalansētu risku līdzīgi kā otrā un trešā līmeņa pensiju plāni. Akcijas un obligācijas bieži vien prasa lielāku sākotnējo investīciju un risks ir augstāks, jo, lai sabalansētu risku - iegādātos dažādu uzņēmumu akcijas, vai dažādas obligācijas -, nepieciešami lielāki finanšu līdzekļi, nekā investējot fondos.

Iedzīvotāju aptauju Latvijā, pēc "SEB bankas" pasūtījuma, 2022.gada februārī veica uzņēmums "Norstat". Tajā piedalījās 1002 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.