Menu
 

Pētījums: Gandrīz puse Baltijas mazo un vidējo uzņēmumu spēruši soļus vides ilgtspējas uzlabošanai Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Baltijas valstu mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) vadītāji arvien lielāku uzmanību pievērš vides ilgtspējas mērķiem un sāk iekļaut vides aizsardzību veicinošus pasākumus uzņēmumu dienaskārtībā. Kā liecina “Luminor” bankas veiktā uzņēmēju aptauja*, gandrīz puse (44%) Baltijas mazo un vidējo uzņēmumu ir spēruši konkrētus soļus zaļā kursa īstenošanai, plāno to darīt tuvākajā nākotnē vai ir sākuši diskusiju par šo tēmu, par aptaujas rezultātiem informē bankas pārstāvji.

“Eiropas zaļā kursa mērķis ir Eiropai līdz 2050.gadam kļūt par oglekļa neitrālu reģionu un ekonomisko izaugsmi atsaistīt no resursu izmantošanas, proti, resursus izmantot daudz efektīvāk un videi draudzīgāk. Aptaujas dati liecina, ka mazie un vidējie uzņēmumi pamazām sāk pievērsties vides ilgtspējas jautājumiem. Neskatoties uz pēdējo gadu izaicinājumiem, kas ir radījuši grūtības uzņēmējiem, vispārējas tendences pasaulē liecina, ka uzņēmējdarbība pamazām virzās uz ilgtspējas ideju īstenošanu. Līdz šim Latvijas uzņēmumu redzamākie spertie soļi pretim zaļajam kursam ir autoparka elektrifikācija, kvēlspuldžu nomaiņa uz LED apgaismojumu, saules paneļu uzstādīšana un energoefektīvas un modernas ražošanas tehnikas/iekārtu iegāde. Uzņēmumiem, kas nepārorientēs savu darbību, ilgtermiņa attīstība var būt apgrūtināta, jo investīciju un aizdevumu piesaistīšana šādiem biznesiem kļūs arvien sarežģītāka,” norāda “Luminor” Mazo un vidēju uzņēmumu apkalpošanas daļas vadītājs Mareks Gurausks.

Apdomā dažādu risinājumu piemērotību

Aptuveni piektā daļa (21%) Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu ir sākuši diskusijas par zaļā kursa iniciatīvu ieviešanu savā uzņēmējdarbībā. Visvairāk šādu uzņēmumu ir izmitināšanas un ēdināšanas, kā arī elektroenerģijas, gāzes apgādes, gaisa kondicionēšanas un siltumapgādes nozarēs, kur jau vairāk nekā puse uzņēmēju apsver dažādu risinājumu piemērotību savam biznesam. 11% Latvijas MVU ir plānojuši saņemt papildu apmācības vai konsultācijas par šo tēmu, vēsta bankas pārstāvji.

“Lielākā daļa uzņēmēju vēl ir pārdomu procesā par veicamajiem soļiem vai plāno iegūt papildu informāciju pirms konkrētu darbību īstenošanas. No vienas puses, tā vēl nav rīcība vides ilgtspējas mērķu sasniegšanai, tomēr šis fakts liecina, ka uzņēmumi ir informēti par Eiropas zaļā kursa iniciatīvu, ir gatavi iesaistīties un mainīt savas uzņēmējdarbības prakses, lai mēs nākotnē dzīvotu zaļākā un veselīgākā vidē,” saka bankas eksperts.

Samazina oglekļa emisijas

Desmitdaļa Latvijas uzņēmumu jau ir veikuši darbības CO2 emisiju samazināšanai. Visvairāk šādu uzņēmumu ir ūdensapgādes, notekūdeņu, atkritumu apsaimniekošanas nozarēs, kā arī uzņēmumos, kas nodarbina no 50 līdz 249 darbinieku.

Savukārt divdesmitā daļa uzņēmumu (5%) ir veikuši izmaiņas ikdienas darbā – ražojot preces vai sniedzot pakalpojumus –, lai sekmētu vides aizsardzību, norāda bankas pārstāvji.

Apsver atjaunojamās enerģijas izmantošanu

Daļai uzņēmumu jau ir plāni par videi draudzīgākas enerģijas izmantošanu. Piektdaļa Latvijas MVU vēl nav pieņēmuši konkrētus lēmumus par atjaunojamās enerģijas izmantošanu, taču meklē iespējas un diskutē par to. Savukārt desmitā daļa uzņēmumu jau šogad plāno investēt atjaunojamos enerģijas avotos, vēl tikpat to grasās darīt tuvāko trīs līdz piecu gadu laikā.

Tomēr lielākā daļa vēl neplāno investēt vai izmantot alternatīvos enerģijas avotus. Latvijā šādu rīcību pagaidām vēl neapsver 60% aptaujāto MVU, Igaunijā - 57% un Lietuvā - 51%, vēsta bankas pārstāvji.

*Luminor bankas mazo un vidējo uzņēmumu vadītāju vai vadošo darbinieku aptauja veikta 2022.gada aprīlī sadarbībā ar pētījumu aģentūru “Norstat Latvia”, aptaujājot 750 Latvijas, Lietuvas un Igaunijas uzņēmējus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.