Menu
 

"Latvijas gāze" pirmajā pusgadā guvusi 84,55 miljonu eiro peļņu

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

AS "Latvijas gāze" koncerna neto apgrozījums pirmajā pusgadā bija 433,398 miljoni eiro, kas ir 2,8 reizes lielāks nekā 2021.gada pirmajā pusgadā, bet koncerna neto peļņa palielinājās 15,5 reizes un bija 84,547 miljoni eiro, teikts uzņēmuma paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Kompānijā informē, ka "Latvijas gāzes" koncerns 2022.gada pirmajā pusgadā sasniedzis vēsturiski labākos finanšu rezultātus, pateicoties disciplinētai tirdzniecības un risku mazināšanas pieejai 2021.gadā. Pirmā ceturkšņa finanšu rezultāti ir bijuši galvenais iemesls vēsturiski labākajiem sešu mēnešu finanšu rezultātiem.

2022.gada pirmajā pusgadā "Latvijas gāze" klientiem Latvijā un ārvalstīs pārdeva 5157 gigavatstundas (GWh) dabasgāzes. Salīdzinājumā ar attiecīgo 2021.gada periodu pārdošanas apjoms ir samazinājies par 31%.

Uzņēmums skaidro, ka pārdošanas apjomu samazinājums saistīts ar to, ka tirgus dalībnieki izvēlas neiegādāties Krievijas izcelsmes gāzi jau pirms 2023.gada 1.janvāra, kā arī klienti ir pārskatījuši dabasgāzes izmantošanas jaudas augsto dabasgāzes cenu un ierobežoto piegādes iespēju dēļ. 

Šo pašu iemeslu dēļ "Latvijas gāze" prognozē būtiski zemākus pārdošanas apjomus 2022.gada otrajā pusgadā salīdzinājumā ar attiecīgo 2021.gada periodu. 2022.gada pirmajā pusgadā ārvalstu uzņēmumi bija aktīvāki dabasgāzes iepirkumos, jo vairāk nekā puse no pārdotajiem apjomiem tika realizēti ārvalstīs un ārvalstu uzņēmumiem Latvijas-Igaunijas virtuālajā tirdzniecības punktā vai Inčukalna pazemes gāzes krātuvē.

Mājsaimniecību segments 2022.gada pirmajā pusgadā radīja zaudējumus, jo tarifs bija zemāks par dabasgāzes izmaksām un tirdzniecības izdevumiem. Neraugoties uz vēsturiski labāko rezultātu 2022.gada pirmajā pusgadā, tomēr ir jāņem vērā prognozes, ka dabasgāzes iepirkuma cena joprojām varētu būt ievērojami augstāka nekā tarifā noteiktā pārdošanas cena. Minētā sakarā 2022.gada otrajā pusgadā mājsaimniecību segments varētu radīt potenciāli ievērojamu negatīvu ietekmi uz "Latvijas gāzes" finanšu rezultātu.

2021.gada pirmajā pusgadā "Latvijas gāze" strādāja ar 154,255 miljonu eiro apgrozījumu un guva 5,445 miljonu eiro peļņu. 

"Latvijas gāzes" lielākie akcionāri ir Krievijas "Gazprom" (34%), fonds "Marguerite Gas II.S.a.r.l." (28,97%), Vācijas kompānija "Uniper Ruhrgas International GmbH" (18,26%) un SIA "Itera Latvija (16%).

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.