Menu
 

"Augstsprieguma tīkla" koncerna apgrozījums pirmajā pusgadā pieauga par 48%

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijas pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" koncerna apgrozījums šogad pirmajā pusgadā bija 118,928 miljoni eiro, kas ir par 48% vairāk nekā attiecīgajā laika periodā gadu iepriekš, taču koncerns strādāja ar 1,607 miljonu eiro zaudējumiem pretēji peļņai pērn pirmajā pusgadā, liecina kompānijas publiskotā informācija.

Tostarp mātessabiedrība "Augstsprieguma tīkls" 2022.gaad pirmajos sešos mēnešos strādāja ar 91,251 miljona eiro apgrozījumu, kas ir par 79,3% vairāk nekā 2021.gada attiecīgajā periodā, bet cieta zaudējumus 467 000 eiro apmērā pretstatā peļņai pērn pirmajā pusgadā.

Finanšu pārskata vadības ziņojumā koncerna zaudējumi skaidroti ar kraso elektroenerģijas cenas pieaugumu. Atbilstoši pastāvošajam regulējumam negatīvā ietekme no neplānota izmaksu sadārdzinājuma tiek segta nākamajos periodos.

Tāpat vadības ziņojumā norādīts, ka šogad pirmajos sešos mēnešos turpinājās elektroenerģijas cenas kāpums, kas sākās no 2021.gada maija. Šogad jūnijā vidējā elektroenerģijas cena Latvijas tirdzniecības apgabalā pieauga līdz 218,29 eiro par megavatstundu (MWh), kas ir par 33% vairāk nekā maijā, bet salīdzinājumā ar pagājušā gada jūniju cena ir gandrīz 2,9 reizes augstāka. Jūnijā Latvijā sasniegtas vēsturiski augstākā mēneša vidējā elektroenerģijas cenas kopš elektroenerģijas tirgus atvēršanas - 218,29 eiro par MWh.

Kopš 22.maija saistībā ar Krievijas iebrukuma Ukrainā noteikto sankciju dēļ vairs nav iespējams elektroenerģijas imports no Krievijas, tādējādi par 21% ir pieaudzis imports no Eiropas Savienības (ES) valstīm, sasniedzot 1,065 gigavatstundu (GWh) - Polija uz Baltiju eksportējusi 97 655 MWh jeb par 27% vairāk nekā maijā, savukārt imports no Zviedrijas un Somijas pieaudzis par 21%, sasniedzot attiecīgi 419 491 un 547 365 MWh elektroenerģijas.

2022.gada jūnijā Latvijā saražotas 278 793 MWh elektroenerģijas, kas ir par 21% mazāk nekā maijā un par 31% mazāk nekā pirms gada, savukārt elektroenerģijas patēriņš Latvijā bija 538 011 MWh, kas ir par 6% mazāk nekā maijā un par 3% mazāk nekā pirms gada. Valsts patēriņš ar vietējo ģenerāciju tika nodrošināts 52% apmērā, bet trūkstošais apmērs - 259 218 MWh - tika importēts no kaimiņvalstīm.

Pirmajos sešos mēnešos "Augstsprieguma tīkls" lietotājiem Latvijā pārvadīja elektroenerģiju 3138 GWh apmērā, kas ir par 2% vairāk nekā iepriekšējā gada atbilstošajā periodā.

2021.gada pirmajā pusgadā "Augstsprieguma tīkla" koncerna apgrozījums bija 80,353 miljoni eiro, bet grupas peļņa bija 14,135 miljoni eiro.

"Augstsprieguma tīkls" ir neatkarīgs Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina elektroenerģijas pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades sistēmas pakalpojumus, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu, elektroenerģijas pārvadi pārvades sistēmā. "Augstsprieguma tīkls" pieder valstij. "Augstsprieguma tīkla" obligācijas kotē "Nasdag Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

"Augstsprieguma tīkls" ir vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") lielākais akcionārs - kompānijai pieder 68,46% "Conexus" akciju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.