Menu
 

Mājas kafejnīcu dienās aicina apzināt piekrastnieku kulināro mantojumu (nobeigums) Apriņķis.lv

  • Autors:  Gints Šīmanis
Ar nēģu maizītēm cienā arī Carnikavas Novadpētniecības centrā. Foto – Ivars Dimdiņš Ar nēģu maizītēm cienā arī Carnikavas Novadpētniecības centrā. Foto – Ivars Dimdiņš

10.un 11.septembrī vērts ieplānot Lībiešu krasta un Dundagas apkārtnes apmeklējumu, lai divdesmit divās māju kafejnīcās izbaudītu garšīgus piedzīvojumus un satiktu viesmīlīgus saimniekus. Teritorija, kas atrodas divu jūru, kangaru, vigu un Šlīteres Zilo kalnu ielokā, ir Lībiešu krasts.

Raksta pirmo daļu lasiet šeit.

Šīs puses lepnums ir lībiešu un kurzemnieku tradicionālie ēdieni, kas kaut reizi dzīvē jānogaršo ikvienam. Par Lībiešu krastu šodien sauc piekrastes ciemu virkni no Ovišiem līdz Ģipkai gar dižjūras un mazjūras krastu. Katrs ciems glabā ko īpašu – tikai šejienei raksturīgās senās zvejniekvides būvniecības iezīmes un ainavas atturīgo šarmu. Somugru tautas klātbūtne ir it visā: vietējā izloksnē, kultūrā, tradīcijās, ēdienos un jūras vēju rūdītā rakstura spītībā.

Saimnieks Andris Antmanis Kolkas pagasta Pitraga “Krogu” mājās zivis kūpina jau vairāk nekā trīsdesmit gadus. Viņa mājas kafejnīca “Zivju ķēķis” 10. septembrī piedāvās zivju zupu, vārītus kartupeļus ar ceptu zivi un kūpinātas zivis. Taču “Zivju ķēķī” nav tikai zivis. Saimniecībā var apskatīt vairāk nekā divdesmit seno lībiešu žogu paraugus, nelielu darbarīku kolekciju, un, ja vēlaties dzirdēt arī stāstus par un ap zivīm un tās nobaudīt, tad ir vērts piebraukt, ienākt un parunāties.

Dace un Edgars Kārklevalki Dundagas “Pūpolos” ciemiņus gaidīs mājas kafejnīcā “Pie Pūpoliņiem” un cienās ar pupiņu zupu un pikantu lauku sviestu ar zaļumiem. Citam gardēdim varbūt vairāk pie dūšas ies skābu kāpostu zupa ar žāvētu cauraudzi un burkāniem, un, domājams, arī pelēkie zirņi ar speķi vienaldzīgu neatstās nevienu.

Kad būs baudīts arī Dundagas krēms, iepriekš piesakoties, varēs doties nelielā izbraucienā ar padomju laika automašīnu GAZ-66. Fonā skanēs vinila plašu atskaņotājs, un, mājup braucot, varēs iegādāties saimnieces adītās zeķes un čībiņas.

Top sātīgā nēģu soļanka. Foto – Inese Koluškina


Kolkas pagasta “Zvīņu” mājās Māra un Jānis Tarlapi viesus priecēs ar bukstiņputru un mājās žāvētas gaļas mērcīti. Jāņa meistarstiķis ir dūmos grilētas kotletes, taču arī “Zvīņu” zupa, laša žuljēns un foreles uzputenis garšos lieliski. “Zvīņu” mājās ir arī pašiem savs deserts – smiltsērkšķu krēms ar vaniļas mērci –, kura papildporciju pieprasa pat bērni.

Īpašu programmu piedāvās kafejnīca “Stūrīši-Branki” Kolkas pagasta Mazirbē; tā ir pazīstama lībiešu sēta, kur saimnieko atraktīvais lībiešu pavārs Igors Ginters. Seno plašu mūzikas skaņās pusdienās varēs baudīt bukstiņputru, salātus, desertu un kafiju. Saimniece izrādīs senlietu kolekciju un pastāstīs par lībiešu dzīvi senāk un tagad. Mājāspalicējiem te varēsiet nopirkt garšaugu sāli.

Mājas kafejnīcu dienas ir reģionāla tūrisma galamērķa popularizēšanas pasākums, ko organizē Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra sadarbībā ar Latvijas Lauku tūrisma asociāciju “Lauku ceļotājs”. Šajā vasarā un rudenī uz vienu vai divām dienām piekrastnieku pagalmi un citas vietas, kas ikdienā nav saistītas ar uzņēmējdarbību un ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu, pārvēršas par kafejnīcām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.