Menu
 

Mēģinās vairāk veicināt ukraiņu iekļaušanos darba tirgū

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā, kas iecerēti, lai vairāk veicinātu ukraiņu bēgļu iekļaušanos Latvijas darba tirgū.

Kā liecina Labklājības ministrijas (LM) izstrādātais likumprojekts, Ukrainas bēgļu vidū ir arī personas, kurām ir iepriekšējā pieredze vai izglītība profesijās vai jomās, kurās Latvijā ir raksturīga pašnodarbinātības forma, piemēram, šūšana, skaistumkopšanas pakalpojumi, amatniecība un citās jomās.

Kā saimnieciskās darbības veicēji no šī gada 24.februāra līdz 26.maijam Valsts ieņēmumu dienestā (VID) reģistrējušies 56 Ukrainas civiliedzīvotāji. No šiem saimnieciskās darbības veicējiem 29 personas bija deklarējušas darbības veidu "Frizieru un skaistumkopšanas pakalpojumi", piecas personas nodarbojās ar citur neklasificētiem individuālajiem pakalpojumiem, četras nodarbojās ar pasta un kurjeru darbībām, trīs bija iesaistītas bērnu dienas aprūpes centru darbībā, vēl trīs - fiziskās labsajūtas uzlabošanas pakalpojumos, bet divas - individuālo mājsaimniecību pašpatēriņa pakalpojumos.

Līdz ar to, lai līdztekus nodarbinātībā iesaistītajām personām sniegtu atbalstu arī pašnodarbinātajiem, paredzēts izmaksāt pašnodarbinātības uzsākšanas pabalstu vienas minimālās mēneša darba algas apmērā Ukrainas civiliedzīvotājiem. Pabalsts tiks izmaksāts tiem ukraiņiem, kas ir reģistrējušies VID nodokļu maksātāju reģistrā kā pašnodarbinātās personas, ievērojot nosacījumu, ka šāds pabalsts netiek izmaksāts tiem Ukrainas civiliedzīvotājiem, kuri iepriekš būs saņēmuši nodarbinātības uzsākšanas pabalstu. Tāpat kā nodarbinātības uzsākšanas pabalsts, arī pašnodarbinātības uzsākšanas pabalsts būs vienas minimālās algas jeb 500 eiro apmērā.

Minētā pabalsta saņemšanai Ukrainas civiliedzīvotājiem būs nepieciešams iesniegt iesniegumu Nodarbinātības valsts aģentūrā. Turklāt, lai nodrošinātu vienlīdzīgu pieeju, pabalsta saņemšanai varēs pieteikties arī tie Ukrainas civiliedzīvotāji, kuri būs reģistrējušies kā pašnodarbinātās personas pirms šīs normas spēkā stāšanās, bet ne agrāk kā 2022.gada 24.februārī.

Vienlaikus LM norāda, ka Ukrainas civiliedzīvotāji, kuri jau būs saņēmuši pašnodarbinātības uzsākšanas pabalstu, nevarēs pieteikties nodarbinātības uzsākšanas pabalsta saņemšanai. Līdz 5.septembrim nodarbinātības uzsākšanas pabalstu ir pieprasījuši 7773 Ukrainas iedzīvotāji. Savukārt pašnodarbinātības uzsākšanas pabalstu varētu pieprasīt līdz 200 Ukrainas iedzīvotāju.

Savukārt, lai nodrošinātu savlaicīgu atbalsta sniegšanu Ukrainas civiliedzīvotājam par Latvijā dzimušu bērnu, bērna kopšanas pabalsts piešķirams no bērna piedzimšanas dienas, nepieprasot bērna uzturēšanās dokumentus, ja tādi vēl tiek kārtoti un nav saņemti. Likumprojekts paredz, ka bērna kopšanas pabalstu Ukrainas civiliedzīvotājam par bērnu, kurš dzimis Latvijā un kuram pabalsta pieprasīšanas brīdī vēl nav izsniegta Ukrainas civiliedzīvotāja ilgtermiņa vīza vai uzturēšanās atļauja, izmaksāt no bērna dzimšanas dienas uz pabalsta pieprasītājam izsniegtās uzturēšanās dokumentā noteikto laiku.

Tāpat grozījumi paredz, ka turpmāk Jūrnieku reģistrs, izvērtējot katru gadījumu atsevišķi, izņēmuma kārtā jūrniekiem varēs izdot jūrnieka grāmatiņu, nepiemērojot prasību par pastāvīgās uzturēšanās tiesības apliecinoša dokumenta esību. Tas attiecas uz Ukrainas jūrniekiem, kuriem Latvijā ir piešķirts pagaidu aizsardzības statuss un kuri ir nodarbināti uz Latvijas karoga kuģa vai tāda kuģa, uz kura iekārtojušies darbā, izmantojot Latvijas Republikā licencēta komersanta darbiekārtošanas pakalpojumus kuģa apkalpes komplektēšanā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.