Menu
 

Trešajā ceturksnī Latvijas IKP samazinājies par 0,6 %; septembrī pieaudzis mazumtirdzniecības apgrozījums

  • Autors:  Apriņķis.lv
Grafika - CSP Grafika - CSP

2022.gada 3.ceturksnī, salīdzinot ar 2021.gada 3.ceturksni, iekšzemes kopprodukts (IKP) pēc sezonāli un kalendāri nekoriģētajiem datiem ir samazinājies par 0,6 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) ātrais novērtējums.

Pēc provizoriskām aplēsēm IKP ietekmēja kritums ražojošajās nozarēs par 3,9 % un pakalpojumu nozaru pieaugums par 1,7 %.

Salīdzinot ar 2022. gada 2. ceturksni, pēc sezonāli un kalendāri koriģētajiem datiem IKP samazinājās par 1,7 %.

2022.gada septembrī, salīdzinot ar 2021.gada septembri, mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 1,8 %, liecina CSP apkopotie kalendāri koriģētie dati salīdzināmajās cenās. Gan pārtikas, gan nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, palielinājās par 1,8 %, autodegvielas – par 1,5 %.

Salīdzinot ar 2021. gada septembri, būtiskākais apgrozījuma kāpums bija informācijas un komunikāciju tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecībā specializētajos veikalos (par 19,2 %), metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas mazumtirdzniecībā (par 9,9 %) un apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 7,3 %).

Apgrozījuma kritums bija mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 7,0 %), kosmētikas un tualetes piederumu mazumtirdzniecībā (par 5,2 %) un nespecializētajos veikalos, kur pārsvarā pārdod nepārtikas preces (par 3,5 %).

Pēc CSP datiem, mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, pieauga par 21,5 %.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.