Menu
 

Aptauja: Uzņēmumu vadītāji grāmatvežiem visvairāk uzticas Pierīgā un Zemgalē

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Dažādos Latvijas novados cilvēki ne vien runā atšķirīgās izloksnēs, bet arī pieturas pie mazliet citādām lēmumu pieņemšanas tradīcijām uzņēmumos. Ja Pierīgas un Zemgales biznesu vadītāji pirms lēmuma pieņemšanas pieraduši apspriesties ar jomas speciālistu vai pilnībā uzticēties tam, tad rīdzinieki biežāk nekā citi lēmumu pieņem vienpersoniski. Pie šāda secinājuma noveduši tirgus un sabiedriskās domas izpētes aģentūras "Norstat Latvija" veiktajā aptaujā par grāmatvedības programmu izvēlēšanās paradumiem iegūtie rezultāti, informē grāmatvedības sistēmas "Jumis" izstrādātāju "Jumis Pro" mārketinga vadītāja Jekaterina Černobrovaja.

Tā kā grāmatvedības datorprogramma ir svarīgs grāmatveža darbarīks, tā izvēlē noteikti jāieklausās to cilvēku viedoklī, kuriem nāksies datorsistēmu lietot. Pie šāda uzskata pieturas vairums Pierīgas un Zemgales uzņēmēju. Pierīgā 35,1% aptaujāto uzņēmumu vadītāji pieņem lēmumu pēc konsultācijas ar grāmatvedi vai grāmatvedības ārpakalpojuma sniedzēju, un 36,9% galavārdu pilnībā atstāj grāmatveža vai ārpakalpojumu sniedzēja ziņā. Tādējādi speciālisti tiek iesaistīti lēmuma pieņemšanā septiņos no katriem desmit gadījumiem. Zemgalē tā rīkojas attiecīgi 32,6% un 41,9%.

Vidzemē uzņēmēji ar finanšu speciālistiem apspriežas visbiežāk - 36,4% gadījumu, taču pilnībā tiem uzticas vien 24,5%. Rīgā tā notiek attiecīgi 32,5% un 29,3%, Kurzemes reģionā - 25,5% un 41,8%, bet Latgalē - 29,4% un 32,4% uzņēmumu, norāda J.Černobrovaja.

Tieši galvaspilsētas un Vidzemes uzņēmēji visbiežāk svarīgos lēmumus pieņem vienatnē. Rīgā tā rīkojas 31,3% uzņēmumu, bet Vidzemē - 28,8%. Savukārt Pierīgas biznesa vadītāji ir visdemokrātiskākie - tur vienpersoniski lēmumi tiek pieņemti 19,3% uzņēmumu.

"Augstā grāmatvežu iesaiste lēmumu pieņemšanā veicinājusi profesionālāku piedāvājuma izvērtēšanu. No ikdienas darba ar klientiem un aptaujas rezultātiem redzam, ka komersanti vairs nefokusējas uz lētākās programmas sameklēšanu, bet priekšroku dod tādām grāmatvedības sistēmām, kas atbilst uzņēmuma vajadzībām. Pat mazajiem uzņēmumiem šis ir kļuvis par svarīgāko kritēriju: pēc tā datorsistēmu izvēlas 67,9%, kamēr pēc cenas - vairs tikai 26%. Aptauja atklāj, ka vidējos un lielajos uzņēmumos funkcionalitātes nozīme ir vēl svarīgāka - lielākajos tā ir galvenais kritērijs 77% uzņēmumu," rezultātus komentē "Jumis Pro" vadītājs Viesturs Slaidiņš.

Aptauju pēc "Jumis Pro" un "Visma Enterprise" pasūtījuma "Norstat Latvija" veica 2022.gada septembrī, aptaujājot 501 Latvijas uzņēmumu, vēsta J.Černobrovaja.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.