Menu
 

Pēc ugunsgrēka "BAO" aktualizē jautājumu par modernas brīdinājuma sistēmas izveidi

  • Autors:  LETA
Pēc ugunsgrēka "BAO" aktualizē jautājumu par modernas brīdinājuma sistēmas izveidi Foto: pixabay.com

Izvērtējot šovasar bīstamo atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumā AS "BAO" Olainē notikušo ugunsgrēku, atbildīgā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) komisija iesaka aktualizēt jautājumu par modernas brīdinājuma sistēmas izveidi, liecina komisijas ziņojums.

Komisija secinājusi, ka pamatā ugunsgrēkā likvidācijā atbildīgo institūciju rīcība atbilda normatīvo aktu prasībām, taču nepieciešams pilnveidot apdraudējuma novēršanas sistēmu un ar to saistīto normatīvo aktu regulējumu virknē jomu.

Proti, lai mazinātu riskus nezināmu bīstamo atkritumu uzglabāšanā un pārstrādē tuvumā apdzīvotām vietām, VARAM sadarbībā ar Valsts vides dienestam (VVD) un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam (VUGD) jāizvērtē spēkā esošie normatīvie akti un nepieciešamības gadījumā jānosaka, ka nezināmas vielas ir transportējamas, uzglabājamas un pārstrādājamas "BAO" Gardenes bīstamo atkritumu novietnē Dobeles novada Auru pagastā.

Tāpat komisija secinājusi, ka VARAM sadarbībā ar Iekšlietu ministriju (IeM), VUGD, Veselības ministriju (VM), Veselības inspekciju (VI), Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, VVD un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centru jāizveido darba grupa, kas izvērtētu normatīvajos aktos institūcijām noteikto kompetences apjomu un praktiskos darbības aspektus, ārkārtas situācijās veicot nezināmu vielu identificēšanu, tostarp nosakot bīstamo vielu radītās emisijas vidē un to ietekmi uz vidi un cilvēku veselību. Tāpat VM būtu jāizvērtē iespēja nodrošināt uzraudzības un kontroles mehānismu vides veselības jomā diennakts režīmā, lai jebkurā diennakts laikā kompetents VI speciālists varētu tikt iesaistīts glābšanas darbu un seku likvidēšanas pasākumos, ja to prasa situācija.

Turklāt, lai operatīvi nodrošinātu iedzīvotājus ar informāciju par notikumu un iedzīvotāju rīcību attiecīgajās situācijās, it sevišķi gadījumos, kad tas var radīt sekas iedzīvotāju veselībai, IeM būtu jāvirza apstiprināšanai Ministru kabinetā VUGD izstrādātais informatīvā ziņojuma projekts, lai sāktu darbu pie modernas brīdinājuma sistēmas izveidošanas. Sistēma ietver šūnu apraides ziņojumu mobilo telefonu tīklā noteiktā teritorijā, līdzīgi kā šāda šūnu apraides sistēma jau darbojas Lietuvā.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar VARAM rīkojumu izveidota komisija, lai noskaidrotu faktus un izvērtētu atbildīgo institūciju sadarbību un informācijas apriti saistībā ar Olainē 29. jūnijā notikušo paaugstinātas bīstamības ugunsgrēku un tā seku likvidāciju.

Tāpat ziņots, ka naktī uz 29. jūniju bīstamo atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma "BAO" teritorijā Olainē izcēlās paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks. Kā aģentūru LETA informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, izsaukums tika saņemts īsi pēc pusnakts. Ierodoties notikuma vietā, konstatēts, ka degšana notiek lielā platībā un pastāv uguns izplatības draudi. Plkst. 5.18 ugunsgrēku izdevās lokalizēt, un tajā kopumā 1500 kvadrātmetru platībā dega nojume, angārs, divstāvu celtniecības vagoni, divi traktori, viena kravas automašīna un mazuts ar eļļu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.