Menu
 

Jaunolaines industriālajā parkā investēti 10 miljoni eiro augstsprieguma apakšstacijas būvniecībā

  • Autors:  LETA
Foto - ast.lv Foto - ast.lv

Jaunolaines industriālajā parkā investēti 10 miljoni eiro augstsprieguma apakšstacijas būvniecībā, informēja AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) pārstāvji.

Būvniecību veic SIA "Birznieki Industrial Solutions" sadarbībā ar Olaines novada pašvaldību un AST. Apakšstacijas būvniecība paredzēta vienai no Latvijā pirmajām lieljaudas atjaunojamās elektrostacijas pieslēgšanai pārvades tīklam.

AST valdes loceklis Arnis Daugulis atzīmē, ka šis ir pirmais tik lielas jaudas saules elektrostacijas projekts Latvijā, kas tiks pieslēgts pārvades tīklam.

Vienlaikus AST pārstāvji min, ka augstsprieguma apakšstacijas būve ir tikai maza daļa no vairāk nekā 300 hektāru industriālā parka projekta, ko plānots attīstīt Jaunolainē.

"Tas ir sākums šīs teritorijas attīstībai, kas nākotnē potenciāli varētu būt modernākais un lielākais industriālais parks Latvijā," norāda Olaines novada domes priekšsēdētājs Andris Bergs (LSDSP).

AST arī atzīmē, ka 2023.gada jūlijā gandrīz trešdaļu no kopējā energosistēmas tīklā nodotās elektroenerģijas veidoja vēja un saules elektrostacijas - 43,44 gigavatstundas. Tostarp vēja elektrostacijas saražojušas un tīklā nodeva 22,56 gigavatstundas, bet saules elektrostacijas - 20,88 gigavatstundas.

Salīdzinot ar 2022.gada jūliju, šogad jūlijā vēja un saules elektrostaciju saražotais un tīklā nodotais apjoms palielinājās par vairāk nekā 53%.

AST informē, ka, būtiski palielinoties saules un vēja elektrostaciju saražotajam apjomam Latvijā, tuvāko trīs gadu laikā pārvades tīklam plāno pieslēgties kopumā 43 atjaunojamās enerģijas projekti. Attīstītāju interesei saglabājoties augstai, AST rezervētā jauda atjaunojamās enerģijas projektiem kopumā sasniedz sešus gigavatus.

Jau vēstīts, ka AST koncerna apgrozījums 2023.gada pirmajos sešos mēnešos samazinājās par 11,6% un bija 105,117 miljoni eiro, kā arī kompānija guva peļņu 8,409 miljonu eiro apmērā pretstatā zaudējumiem attiecīgajā periodā pērn.

Savukārt AST koncerna apgrozījums pagājušajā gadā bija 351,128 miljoni eiro, kas ir par 92,7% vairāk nekā 2021.gadā, bet koncerna peļņa pieauga par 60,1% un sasniedza 16,165 miljonus eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.