Menu
 

Jūrmalas dome atcēlusi paaugstinātā NĪN piemērošanu ekspluatācijā nenodotām būvēm

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Jūrmalas pilsētas domes deputāti septembra sēdē nolēmuši atcelt 2022.gada 18.augusta saistošos noteikumus, kuri noteica nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) paaugstināšanu ekspluatācijā nenodotām būvēm no nākamā gada, liecina publikācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Nodokļa maksātājam par nekustamo īpašumu, uz kura atrodas būve, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, tiek saglabāts NĪN atvieglojums.

Noteikumu skaidrojošajā daļā pausts, ka noteikumi atcelti ar mērķi neradīt papildu finansiālo slogu. Ņemot vērā ēkas nodošanai ekspluatācijā veicamās darbības, kuras ir atkarīgas arī no valsts iestāžu, piemēram, Valsts zemes dienesta, kapacitātes, saglabātais nodokļa atvieglojums ļautu ēku īpašniekiem optimālāk plānot savus finanšu līdzekļus un novirzīt tos operatīvākai dokumentācijas sagatavošanai, lai nodotu ēku ekspluatācijā.

Valsts zemes dienesta Zemgales reģionālajā pārvaldē ēku kadastrālās uzmērīšanas ar apsekošanu dabā pasūtījumu izpildes gaidīšanas laiks šobrīd ir 7,5 mēneši pēc priekšapmaksas rēķina apmaksas, teikts skaidrojumā.

Atceltajos noteikumos bija paredzēts, ka ekspluatācijā nenodotām dzīvojamām un nedzīvojamām ēkām, kurām beidzies būvniecības termiņš, NĪN maksājumi no 2024.gada vairākkārt pieaugs. Tāpat nodokļa maksātājam netiktu piešķirti saistošajos noteikumos paredzētie NĪN atvieglojumi par īpašumu, uz kura atrodas savlaicīgi ekspluatācijā nenodotā būve.

Kā vēstīts iepriekš, atbilstoši normatīvajiem aktiem no 2022.gada 1.oktobra būvēm, kurām tiks pārsniegts maksimālais būvdarbu veikšanas ilgums, var piemērot paaugstinātu nodokļa likmi 3% apmērā no zemes vai ēkas kadastrālās vērtības.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.