Menu
 

"Balticovo" ieguldīs vairāk nekā astoņus miljonus eiro ārpus sprostiem turētu vistu olu ražošanā

  • Autors:  LETA
"Balticovo" ieguldīs vairāk nekā astoņus miljonus eiro ārpus sprostiem turētu vistu olu ražošanā Foto: facebook.com/balticovo

Olu un olu produktu ražošanas uzņēmums AS "Balticovo" plāno ieguldīt vairāk nekā astoņus miljonus eiro ārpus sprostiem turētu vistu olu ražošanas attīstībā Iecavā, intervijā aģentūrai LETA teica "Balticovo" valdes loceklis Toms Auškāps. Pēc viņa teiktā, lai ražotu kūtī turētu vistu olas, uzņēmums plāno izveidot vietu 260 000 putniem.

"Ideja attīstīt ārpus sprostiem turētu vistu olu ražošanu ir balstīta uz pieprasījumu Skandināvijā un Rietumeiropā. Latvijā var just nelielu pieprasījuma kāpumu, bet tikai uz to būtu pāragri balstīt biznesa lēmumus. Iecavā mēs būvēsim gan ārpus sprostu kūtis, gan jaunputnu kūtis, kurās no cālīšiem tiks audzētas dējējvistas," sacīja Auškāps.

Savukārt "Balticovo" padomes priekšsēdētājs un līdzīpašnieks Valdis Grimze piebilda, ka kompānija strādā pie Nr. 2 jeb kūti turētu vistu dētu olu ražošanas attīstības, jo šādas olas uzņēmumam sāk pietrūkt pieprasījuma nodrošināšanai Latvijā un ārvalstu tirgos. Pirmās divas kūtis plānots nodot ekspluatācijā 2019. gada otrajā pusē.

Viņš atgādināja, ka šogad "Balticovo" ekspluatācijā nodos arī jaunas vistu novietnes Madonā astoņu hektāru platībā, kurās tiks iegūtas Nr. 1 jeb brīvās turēšanas apstākļos turētu vistu olas. Vienai vistai šādās novietnēs būs paredzēti četri kvadrātmetri uzturēšanās platības, kā arī vistām būs pastaigu laukums. Kopumā šajās novietnēs, kuru izveide izmaksājusi apmēram 600 000 līdz 700 000 eiro, dzīvos 20 000 putnu.

"Balticovo" padomes priekšsēdētājs piebilda, ka pašlaik aktuāls projekts kompānijai ir arī olu pārstrādes ceha papildināšana ar jaunu olu pasterizācijas iekārtu, kā arī jaunām iekārtām šķidro produktu fasēšanai. Investīciju projekta īstenošanas rezultātā taps jauni produkti, kas "Balticovo" ļaus izvērst produktu klāstu, tostarp olu baltumus, kulteņus un pankūku mīklas iepakot piemērotākos iepakojumos. "Balticovo" nākotnē būs iespēja strādāt arī pie proteīna izcelsmes vai proteīnu saturošiem dzērieniem vai produktiem.

Kompānijas vadība atzina, ka patlaban lielu daļu no "Balticovo" ieņēmumiem veido Nr. 3 jeb sprostos turētu vistu olas, taču līdz ar investīciju projekta īstenošanu pēc gada ārpus sprostiem turētu vistu dēto olu īpatsvars būtiski pieaugs – no 2% šobrīd līdz gandrīz 10%.

Grimze gan piebilda, ka patērētājiem ir jārēķinās, ka salīdzinājumā ar sprostos turētu vistu olām ārpus sprostiem turētu vistu olu produktiem ir augstākas cenas. "Ja salīdzinām, cik maksā viena putna vieta būros, 2. numura un 1. numura vistu kūtīs, tad ir liela starpība. Piemēram, ja viena putna vieta būrī maksātu 10 eiro, tad kūtī tā būtu 13–15 eiro, bet 1. numura (brīvās turēšanas apstākļos turētu vistu) kūtī – virs 20 eiro. Līdz ar to pašizmaksa ir augstāka, un mums ir jāceļ realizācijas cena," viņš teica, piebilstot, ka ārpus sprostiem turētu vistu olu cena ir vismaz par trešdaļu augstāka nekā sprostos turētu vistu olu cena.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka "Balticovo" apgrozījums 2017. gadā bija 52,3 miljoni eiro, kas ir par 17,3% vairāk nekā 2016. gadā, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga četras reizes un bija 10,8 miljoni eiro.

"Balticovo" pamatdarbība ir vistu olu, olu pulvera, olu šķidrās masas, vārītu vistu olu bez čaumalas, vārītu kapātu olu ražošana un realizācija. Uzņēmuma lielākais īpašnieks ir BCO, kam pieder 95,42% akciju.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.