Menu
 

Foto: Latvijas lielākā saules elektrostacija Ādažu novadā apgādās 5860 mājsaimniecības Apriņķis.lv

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Trešdien Ādažu novada Carnikavas pagastā atklāta lielākā saules elektrostacija (SES) Latvijā “Carnikavas SES”. Tās teritorijā 11,7 hektāru platībā izvietoti 22 300 saules paneļu. Carnikavas SES jauda ir 12 MW, un tā gadā saražos vairāk nekā 12 300 MWh elektrības, kas atbilst 5860 mājsaimniecību elektrības patēriņam, informēja projekta īstenotāji.

Carnikavas SES būvniecības procesā un tās darbības laikā liela uzmanība pievērsta vides aizsardzībai un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai. Piemēram, elektrostacijas teritorijas žogs ir pacelts, lai mazāki dzīvnieki un abinieki var brīvi iekļūt teritorijā, tajā atrodas arī īpaši veidotas mājvietas abiniekiem un citiem dzīvniekiem. Projekta īstenotāji aicina vietējos saimniekus uz sadarbību, lai nākamgad SES teritorijas pļavu izmantotu bišu saimju un aitu ganāmpulku vajadzībām.

Projektā investēti astoņi miljoni eiro pašmāju kapitāla un “Swedbank” finansējuma. Carnikavas SES īpašnieks ir lielākais saules elektrostaciju operators Latvijā, pašmāju investīciju fonds "Merito Sustainable Energy Fund I", kas ieceres īstenošanai piesaistījis pieredzējušus ekspertus no uzņēmuma "Saules Energy". Fonds šogad jau ir realizējis trīs jaunu SES izbūvi Zilupē, Brenguļos un Inčukalnā ar kopējo jaudu 12,9 MW.

Līdz šī gada nogalei plānots izbūvēt arī “Kalkūnes SES” Augšdaugavas novadā, un vēl trīs elektrostaciju projekti tiks īstenoti 2024. gadā. Astoņas jaunās SES kopumā gadā saražos vismaz 70 000 MWh elektrības, ar zaļo enerģiju apgādājot vairāk nekā 35 000 mājsaimniecību visā Latvijā. 

"Ādažu novads ir starp pirmajiem Latvijā, kur videi draudzīgu elektroenerģiju ražo industriāla mēroga saules elektrostacija. Kopīgā darbā mums ir jāsasniedz ambiciozs mērķis – valstī jāpalielina atjaunīgas elektroenerģijas īpatsvars līdz 2030. gadam, lai tā sastādītu ne mazāk kā 70%. Katrs projekts, kas tiek īstenots, lai arvien tuvinātu mūsu valsti videi draudzīgākai un klimatneitrālai politikai, kalpo par pozitīvu piemēru mūsu sabiedrībai," norādīja klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.