Menu
 

LTA: Lielākais cenu kritums novērojams griķiem un garajiem gurķiem

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Aprēķinot vidējās cenas mazumtirdzniecības uzņēmumu veikalos un nerēķinot ražotāju noteiktās akciju cenas, lielākais cenu kritums novērojams griķiem un garajiem gurķiem, liecina Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) pētījums.

Piena produktu grupā, salīdzinot ar pagājušā gada decembri, lielākais kritums šai grupā biezpienam, cena samazinājusies par 0,30 eiro, kam seko sviests siers, kuram cena samazinājusies 21%. Sieriem cenu svārstībā ir novērojama dažādība, Holandes siera cena mainījusies no 12,71 eiro uz 10,98 eiro, turpretī Krievijas siera cena mainījusies no 12,79 eiro uz 11,71 eiro.

Piena un kefīra cena, salīdzinot ar pagājušā gada decembri, vidēji kritusies par 9-15%. Neliels cenu kritums novērojams arī skābajam krējumam (pērn 1,86 eiro, tagad 1,69 eiro). Saldajam krējumam cenu izmaiņas praktiski nemanāmas, cena kritusies par 0,03 eiro, bet biezpiena sieriņam cenas nemainīgas (0,46 eiro). Vienīgais cenu pieaugums šajā grupā novērojam majonēzei, kura kļuvusi dārgāka par 0,07 eiro. Kopumā ražošanas sektorā redzama stabila neliela cenu pieauguma tendence, tātad arī pārdošanā piena produktu cenas vairs nemazināsies, prognozē LTA.

Gaļas produktu grupā tajā pašā periodā doktora desai cena kritusies par 11%. Sardelēm cena kritusies par vidēji 0,15 eiro, turpretim cīsiņiem pieaugusi par 0,28 eiro. Vistas broilerim cena kritusies no 4,74 eiro uz 4,58 eiro. Kopumā ražošanā gaļas produktu cenas pēc būtiska pieauguma ir nostabilizējušās, tāpēc to cena būs stabila vai nelielu kritumu.

Maize un labības izstrādājumi. LTA kā pārsteidzošu vērtē faktu, ka vislielākais cenu kritums fiksēts griķiem – pagājušā gada decembrī cena bija 4,49 eiro, šobrīd 3,11 eiro. Otrajā vietā rīsi, kuriem cena samazinājusies par 38%. Mazāk, tomēr pamanāmi, cena kritusies arī auzu pārslām – vidējā cena kritusies par 0,32 eiro. Baltmaizei un kuršu maizei cenas samazinājusies 12-16%. Manna palikusi lētāka par 0,10 eiro un milti – par 0,14 eiro.

Praktiski bez izmaiņām ir sāls un cukurs, kuriem cenas samazinājušās par 1-2%. Turpretim cenu pieaugums novērojam makaroniem – pagājušā gada decembrī 1,33 eiro, šobrīd 1,54 eiro. Vislielākais cenu pieaugums šajā grupā pelēkajiem zirņiem – cena pieaugusi par 0,53 eiro. Labības tirgū cenas turpina kristies, tātad arī pārdošanā varētu būt neliels cenu kritums, vēsta LTA.

Augļu kategorijā cenas samazinājušās tikai diviem produktiem – āboliem cena samazinājusies par 7% un citroniem par 2%. Vislielākais cenu pieaugums kivi – iepriekš 2,92, šobrīd 3,82 eiro. Mandarīniem un banāniem vidējais cenu pieaugums aptuveni 10% robežā. Apelsīniem cenas pieaugušas par 0,17 eiro.

Visiem dārzeņu grupas produktiem, izņemot divus, manāms cenu pieaugums. Vislielākais cenu pieaugums šajā grupā novērojams burkāniem un sīpoliem (15%). Kartupeļu cena pieaugusi par 0,06 eiro, bet mazākais cenu pieaugums šampinjoniem un kāpostiem (4-7%). Lielākās izmaiņas novērojams garajiem gurķiem – pagājušā gada decembrī cena 2,59 eiro, tagad 1,51 eiro. Manāms kritums novērojams arī tomātiem, to cena kritusies par 0,54 eiro.

Konservējumiem konstatēts gan kritums, gan kāpums. Marinētajiem gurķiem cena kritusies par 35%, bet tomātu mērces cena pieaugusi – pagājušā gada decembrī 1,54 eiro, bet tagad 2,19. Zirnīšu cena kritusies par 0,36, turpretim kukurūzas cena pieaugusi par 0,07 eiro. Rapšu eļļai cena kāpusies minimāli (5%), turpretim saulespuķu eļlai pieaugums 15%.

Arī dzērienu grupai novērojams cenu kāpums, informēja LTA. Mazākais sadārdzinājums limonādei (4%) un gāzētam un negāzētam ūdenim (9%). Nedaudz lielāks kāpums novērojams multivitamīnu sulai (0,23 eiro) un šampanietim (0,75 eiro). Kafijai cena pieaugusi par 14%. Lielākās cenu izmaiņas šajā kategorijā novērojamas tējām, maisiņu tējai cena pieaugusi 0,66 eiro, bet beramajai 0,45 eiro apmērā. “Coca-cola” cena kritusies aptuveni par 2%, tas pats attiecas uz tomātu sulu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.