Menu
 

Aptauja: iedzīvotāji aizvien biežāk 2.līmeņa uzkrājumu asociē ar "savu" naudu

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Iedzīvotāju attieksme pret pensiju 2.līmeni pēdējo septiņu gadu laikā kļuvusi pozitīvāka, liecina “Swedbank” iedzīvotāju aptauja. Pensiju 2.līmenī uzkrātos līdzekļus par savu naudu uzskata nu jau 44% iedzīvotāju (2016.gadā tie bija 30%). No tiem 14% regulāri seko līdzi uzkrājumam, kamēr 30% īsti nezina, cik daudz līdz šim izdevies uzkrāt. Taču salīdzinoši liela sabiedrības daļa aizvien ir skeptiska, paužot nostāju, ka neuzskata pensiju 2.līmeni par savu naudu (43%).

Skeptiskāk noskaņotos nepārliecina fakts, ka šo uzkrājumu saņems tikai pensionējoties (18%), kā arī nezināšana, kas pārvalda pensiju 2.līmeņa iemaksas un cik daudz ir uzkrāts (16%). Taču jāatzīmē, ka iedzīvotāju īpatsvars, kas vispār netic pensiju sistēmai, ir būtiski mazinājies. Ja 2016.gadā pensiju sistēmas ilgtspējai neticēja 35% cilvēku, tad šogad šādi domā vien katrs ceturtais (19%).

Katrs otrais respondents (52%) savas zināšanas par pensiju 2.līmeni vērtē kā viduvējas – zina, kas pārvalda pensiju 2.līmeni, bet ienesīguma rezultātiem līdzi neseko. Savukārt 19% tās vērtē kā labas vai ļoti labas, norādot, ka regulāri seko līdzi gan sava pensiju 2.līmeņa uzkrājuma rezultātiem, gan arī tirgus aktualitātēm kopumā.

Tieši pensiju plānu ienesīgums ir būtiskākais kritērijs, pēc kā iedzīvotāji izdara savu izvēli par labu kādam pensiju 2.līmeņa plānam (50%). Tam seko savam vecumam atbilstoša ieguldījumu plāna izvēle (38%), līdzekļu pārvaldītāja pieredze (28%) un komisijas (25%).

Tas, vai pensiju 2.līmeņa nauda tiek ieguldīta Latvijas ekonomikā jeb pašmāju uzņēmumos, lielai daļai iedzīvotāju nav svarīgi (29%) vai par to vispār nav domājuši (47%). Atbalstu tam pauž vien 22% respondentu, liecina aptaujas dati.

Pieslēdzieties, lai rakstītu komentārus
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.