Menu
 

Populārākā vieta privātmājas būvniecībai 2023.gadā bijis Ādažu novads

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Aizvadītajā gadā samazinājies vidējais laiks, kurā iedzīvotāji pabeidz savu privātmāju būvniecības projektus, savukārt iecienītākā vieta privātmāju celtniecībai bijis Ādažu novads, liecina bankas “Citadele” dati par hipotekāro kredītu pieteikumiem.

Visbiežāk hipotekārie kredīti izsniegti privātmāju būvniecībai Ādažu novadā, kam seko Mārupes novads. Liela interese par privātmāju projektu realizēšanu novērota arī Olaines, Ogres un Tukuma novados, liecina bankas dati. Pārējā Latvijas teritorijā būvniecības apjomus ietekmē konkrētā reģiona tirgus aktivitāte – interese par īpašumiem ir galvenokārt lielajās pilsētās vai to tuvumā.

Visbiežāk izvēlētā mājokļa platība  2023. gadā ir bijusi robežās no 100 līdz 140 kvadrātmetriem. Mazākā līdzfinansētā privātmāja  bijusi 59,9 m2, savukārt lielākā – 260 m2 platībā.

Pērn ir samazinājies vidējais laiks, kurā  tiek noslēgts būvniecības process, norāda bankā. No kredīta pirmās daļas izmaksas brīža iedzīvotāji arvien biežāk noslēdz būvniecību ātrāk nekā divu gadu laikā. Rūpnieciski ražotu privātmāju gadījumā klienti nereti tos var noslēgt un apdzīvot jau pēc mazāk kā 1 gada.

“Klienti bieži norāda, ka lielākais izaicinājums ir piemērota zemesgabala atrašana. Īpaši aktuāli tas ir Pierīgā un Siguldas novadā. Sākotnēji piedāvājums var šķist plašs, taču, saliekot kopā vēlmes ar budžetu, iespējas sarūk. Zemes iegāde ir ļoti nozīmīgs posms ikvienā privātmājas būvniecības projektā, jo vietas ainaviskums un cena ir tikai aisberga redzamā daļa. Svarīga nozīme ir arī konkrētā zemesgabala apbūves noteikumiem, komunikācijām, apgrūtinājumiem, infrastruktūrai un citiem aspektiem, kas veido zemes iegādes darījuma nianses,” skaidro bankas “Citadele” sadarbības partneru attiecību vadītājs Artis Zeiļa.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.