Menu
 

Ekonomiste: Kā svētku tēriņi ietekmēs iedzīvotāju maciņus?

  • Autors:  Linda Vildava, "Swedbank" ekonomiste
Ekonomiste: Kā svētku tēriņi ietekmēs iedzīvotāju maciņus? Foto: pixabay.com

Gada inflācija novembrī bijusi 3% apmērā, kas ir nedaudz lēnāk nekā iepriekšējos divos mēnešos. Gada inflācijas tempa nelielo palēninājumu galvenokārt noteikušas dārzeņu un degvielas cenas, kas augušas lēnāk nekā iepriekšējos mēnešos. Šī gada 11 mēnešos vidējā gada inflācija bijusi 2,5%, kas ir ļoti tuvu arī “Swedbank” prognozētajam cenu kāpumam šogad (2,6%).

Aizvadītas Latvijas simtgades svinības, un esam jau nākamo svētku – Ziemassvētku – gaidās. Daudziem svētku laiks nozīmē lielākus tēriņus. Kā mainījušās cenas precēm un pakalpojumiem, ko ierasts iegādāties uz svētkiem? Ziemassvētku galds šogad varētu izmaksāt līdzīgi kā pērn. Starp tradicionālajām izvēlēm cūkgaļas cenas novembrī bijušas augstākas nekā pagājušajā gadā, savukārt mājputnu gaļas cenas pat nedaudz samazinājušās. No smalkmaizīšu un pīrāgu sastāvdaļām dārgāki bijuši milti un olas, savukārt lētāki – sviests un cukurs. Cukurs šī gada novembrī bijis pat par ceturtdaļu lētāks nekā pērn. Dārgāki savukārt bijuši dzērieni – gan alkoholiskie, gan saldinātie dzērieni un sulas.

Atpūsties un svinēt ārpus mājas varētu izmaksāt nedaudz vairāk nekā pērn, jo cenas aug gan atpūtas un kultūras pakalpojumiem, gan kafejnīcu un restorānu apmeklējumam. Nedaudz dārgākas novembrī, salīdzinot ar pērno novembri, bija spēles, rotaļlietas un hobijpreces, līdz ar to daļa dāvanu varētu izmaksāt vairāk. Protams, katras mājsaimniecības svētku izmaksas ir atkarīgas no tā, kas tiek celts galdā, dāvināts un kādas aktivitātes plānotas. Tomēr, ņemot vērā iedzīvotāju pirktspējas kāpumu, svētkiem varam atļauties tērēt nedaudz vairāk.

Arī nākamais gads izskatās labvēlīgs iedzīvotāju maciņiem. Ņemot vērā vidējās neto algas un gada inflācijas prognozes, iedzīvotāju pirktspēja turpinās pieaugt. Latvijas ekonomika turpinās augt, un tas karsēs darba tirgu. Tā rezultātā vidējās bruto un neto algas izaugsme saglabāsies strauja – aptuveni 7% apmērā. Inflācija savukārt būs mērena un līdzīga kā šogad – 2,7% apmērā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.