Menu
 

Jauno projektu dzīvokļos pircējiem pietrūkst lielāka dzīvojamā platība un vieta mantu glabāšanai

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Pēdējo piecu gadu laikā dzīvokli pēc 2000. gada būvētos jaunajos projektos iegādājušies 8% Latvijas iedzīvotāju. Visaugstāk pircēji novērtē to atrašanās vietu un dzīvokļa plānojumu, vienlaikus atzīstot, ka jaunajos mājokļos viņiem visvairāk pietrūkst balkons vai terase, lielāka dzīvojamā platība un noliktavas telpas.

Savukārt lielākā iemītnieku neapmierinātība jaunajos projektos kopumā saistīta ar trūkstošiem gudrās mājas risinājumiem un būvniecības kvalitāti, liecina pētījuma rezultāti, kurus pēc nekustamā īpašuma attīstītāja “Kaamos” pasūtījuma veicis pētījumu kompānija “Kantar”.

Vairāk nekā puse jeb 58% respondentu norāda, ka dzīvokļus jaunajos projektos iegādājušies Rīgā, un visbiežāk tie izvēlēti Latgales un Vidzemes priekšpilsētās. Savukārt 43% aptaujāto mājokli jaunajā projektā nopirkuši ārpus Rīgas, lielākoties Ropažu, Tukuma un Mārupes novados.

Lielākā daļa jeb 76% respondentu dzīvokli jaunajā projektā iegādājušies savas ģimenes vajadzībām, 11% aptaujāto to nopirkuši tuviniekiem vai bērniem, bet kā investīciju, piemēram, ar mērķi īpašumu izīrēt –  vien neliela daļa jeb 6% pētījuma dalībnieku.

Lielāko neapmierinātību pētījumā aptaujātie jauno mājokļu īpašnieki pauž par trūkstošiem vai morāli novecojušiem gudrās mājas risinājumiem, kā arī projekta būvniecības kvalitāti, norādot, ka laika gaitā ēkā atklājušies dažādi trūkumi, tostarp nekvalitatīvi veikta ēkas sienu siltināšana, pamatu hidroizolācija, mitrums, pelējums u.c. Kā būtiskus neapmierinātības aspektus respondenti izcēluši arī noliktavas telpas izmēru un nepietiekamu trokšņa un skaņas izolāciju, kādēļ dzirdams notiekošais kaimiņu dzīvokļos, kāpņu telpā vai uz ielas.

Izsakot viedokli par apmierinātību ar dažādiem iegādātā dzīvokļa aspektiem, aptaujātie visatzinīgāk vērtē ēkas atrašanās vietu un dzīvokļa plānojumu, kā arī zaļo, sakārtoto vidi un autostāvvietas pieejamību, liecina pētījums.  

Saskaņā ar veikto pētījumu raksturīgākais dzīvokļa pircējs jaunajā projektā ir iedzīvotājs vecumā līdz 34 gadiem, kurš ieņem vadošu amatu vai ir augstākā līmeņa speciālists ar personīgajiem ikmēneša ienākumiem vismaz 1500 eiro apmērā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.