Menu
 

"Conexus" pastiprinājis uzraudzību no Inčukalna pazemes gāzes krātuves izņemtajam dabasgāzes apmēram

  • Autors:  LETA
"Conexus" pastiprinājis uzraudzību no Inčukalna pazemes gāzes krātuves izņemtajam dabasgāzes apmēram Foto - conexus.lv

Dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") līdz ar aukstākā ziemas perioda iestāšanos pastiprinājis uzraudzības sistēmu, ar kuru veic Inčukalna pazemes gāzes krātuves un visas Latvijas gāzes apgādes sistēmas novērošanu, informēja kompānijā.

"Conexus" pārstāvji atzīmēja, ka uzraudzības sistēmas galvenais uzdevums ir sekot dabasgāzes pieprasījuma svārstībām Latvijā un Baltijas reģionā kopumā izņemšanas sezonas laikā, lai savlaicīgi vērtētu gāzes apgādes sistēmas spēju nodrošināt sistēmas lietotāju rezervācijas un pieprasījumu. Pastiprinātā uzraudzības sistēma paredz, ka "Conexus" eksperti analizē dabasgāzes pieprasījuma dinamiku, ņemot vērā gaisa temperatūras svārstības.

"Dabasgāzes pieprasījuma uzraudzības sistēmas pilnveide ir preventīvs solis, lai sekotu līdzi dabasgāzes apgādes drošībai un atbilstoši reaģētu dabasgāzes apgādes drošības risku gadījumos. Tie varētu būt gadījumi, kad pieprasījums pēc dabasgāzes ir lielāks, nekā gāzes apgādes sistēmas jauda tehniski spēj piegādāt. Nav noslēpums, ka Latvija iepriekšējā ziemas sezonā šādu situāciju gandrīz piedzīvoja, līdz ar to mūsu uzdevums ir darīt visu, lai pastiprinātu gatavību laikus reaģēt," teica "Conexus" valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne.

Raksturojot esošo situāciju, kompānijas pārstāvji norādīja, ka šobrīd no Inčukalna pazemes gāzes krātuves izņemtais dabasgāzes apmērs ir atbilstošs tam, kāds tas novērots arī citus gadus šajā sezonas laikā. Operatīvie dati liecina, ka krātuvē 2018./2019. gada sezonai pieejamais dabasgāzes apmērs janvāra vidū bija deviņas teravatstundas (TWh), kas šobrīd ir pietiekami Latvijas gāzes apgādes vajadzīgajam apmēram.

Kompānijā atzīmēja, ka problēmas dabasgāzes sistēmā var izraisīt dažādi faktori - pirmkārt, ilgstošs aukstums. Otrkārt, situāciju pasliktina arī fakts, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuve nav pilnībā piepildīta. Tas nozīmē, ka aktīvajā izsūknēšanas sezonā liela pieprasījuma apstākļos dabasgāzes izņemšanas no krātuves jauda var būt ierobežota un to nav iespējams nodrošināt visiem sistēmas lietotājiem to pieprasītajā apmērā. Šajā gadījumā "Conexus" problēmas risināšanā lūgs iesaistīties arī sistēmas lietotājiem un izskatīt iespējas iegādāties papildus dabasgāzes apmērus no blakus tirgiem.

Monitoringa sistēma paredz dabasgāzes sistēmas uzraudzību nākamajām divām nedēļām. Apstākļos, ja pastāvēs dabasgāzes apgādes traucējuma draudi, "Conexus" ir pienākums informēt Ekonomikas ministriju.

Uzņēmums "Conexus" ir dibināts 2016.gada 22.decembrī, reorganizācijas rezultātā no "Latvijas gāzes" nodalot pārvades un glabāšanas darbības virzienus. "Conexus" ir slēgta akciju sabiedrība. Kompānijas lielākais akcionārs ir "Augstsprieguma tīkls" (34,36%), kamēr "Gazprom" pieder 34,1%, bet "Marguerite Gas" - 29,06%.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.