Menu
 

Pēc "Skonto būves" iesnieguma policija kriminālprocesā vērtēs "Eko ostas" valdes rīcību

  • Autors:  LETA
Foto: LETA Foto: LETA

Valsts policija (VP) sākusi kriminālprocesu pēc būvfirmas "Skonto būve" iesnieguma, kurā lūgts izvērtēt atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA "Eko osta" valdes rīcību.

Pēc "Skonto būve" iesnieguma VP Rīgas reģiona pārvaldē pagājušā gada novembrī sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma panta par nepatiesa maksātnespējas procesa pieteikuma iesniegšanu, noskaidroja aģentūra LETA. VP preses pārstāve Gita Gžibovska aģentūrai LETA apliecināja, ka kriminālprocess ir sākts par faktu, nevis konkrētām personām. Lietā aizdomās turēto patlaban nav, un notiek pirmstiesas izmeklēšana.

"Eko osta" iesniedza tiesā būvfirmas "Skonto būve" maksātnespējas pieteikumu, lai piedzītu parādu par sniegtajiem pakalpojumiem 1,89 miljonu eiro apmērā. Pieteikums tiesā tika iesniegts atbilstoši normatīviem aktiem par uzņēmuma paveikto darbu Valsts vides dienesta (VVD) iepirkuma "Vēsturiski piesārņotās vietas "Inčukalna sērskābā gudrona dīķi" projektēšana un sanācijas darbi" laikā. Taču Zemgales rajona tiesa noraidīja "Eko ostas" pieteikumu.

Pagājušā gada vasarā "Skonto būve" paziņoja, ka tā vērsīsies tiesībsargājošās instancēs ar iesniegumu par "Eko ostas" rīcību. Būvfirma uzskata, ka, slēpjot tiesai ziņas par savstarpēji noslēgtā līguma noteikumiem "Vēsturiski piesārņoto vietu "Inčukalna sērskābā gudrona dīķi" sanācijas darbi", "Eko osta" nepamatoti prasīja samaksu. Šī samaksa tika prasīta par to darbu, kas ietilpa darbu sadaļā, par ko pasūtītājs – VVD – tā arī nav samaksājis ģenerāluzņēmējam "Skonto būve". Par šīs summas samaksu "Skonto būve" cēla prasību tiesā pret VVD, un notiek tiesvedība.

"Skonto būves" valdes loceklis Juris Pētersons paziņojumā presei norāda, ka maksātnespējas pieteikums ir ļoti bīstams instruments, ja to sāk izmantot nepamatoti vai negodprātīgi, tieši tāpēc likumdevējs ir noteicis par to kriminālatbildību. Tiesa ticējusi "Eko osta" apgalvotajam un pieņēma lēmumu par lietas ierosināšanu, kas negatīvi ietekmēja "Skonto būves" reputāciju gan starp sadarbības partneriem, tai skaitā finanšu institūcijām, gan esošajiem un potenciālajiem klientiem.

"Eko osta" iepriekš paziņoja, ka "Skonto būves" izplatītais paziņojums par plāniem vērsties tiesībsargājošās iestādēs, lai ierosinātu krimināllietu pret "Eko ostas" akcionāru par apzināti nepatiesu maksātnespējas pieteikuma iesniegšanu tiesā, nav pamatots.

Tikmēr Zemgales rajona tiesa Tukumā 25. februārī turpinās skatīt "Eko osta" prasību pret "Skonto būvi", kurā no tā prasīts piedzīt 1,89 miljonus eiro un līgumsodu 189 000 eiro apmērā.

Kompānija "Skonto būve" ir reģistrēta 1995. gada martā, un tās pamatkapitāls ir 4 270 393 eiro. Kompānijas kapitālā 95% pieder SIA "Skonto Construction" (iepriekš "Grif 1"), kura pastarpināti pieder Guntim Rāvim, bet 5% – SIA "M investīciju fonds", liecina "Firmas.lv" informācija. "Skonto būves" apgrozījums finanšu gadā, kas ilga no 2015. gada 1. novembra līdz 2016. gada 31. oktobrim, bija 31,149 miljoni eiro, kas ir 3,9 reizes mazāk nekā iepriekšējā finanšu gadā, bet uzņēmuma peļņa saruka 4,1 reizi un bija 1,479 miljoni eiro.

Savukārt "Eko osta", pēc "Firmas.lv" datiem, reģistrēta 1999. gada janvārī, un tās pamatkapitāls ir 2 161 737 eiro. Kompānijas lielākais dalībnieks ir Andrejs Laškovs (95%). 2016. gadā "Eko osta" strādāja ar apgrozījumu 4,185 miljonu eiro apmērā, kas ir par 5,9% mazāk nekā 2015. gadā, bet kompānijas peļņa samazinājās 2,1 reizi un bija 173 568 eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.