Menu
 

Aizvadītajās dienās no Inčukalna pazemes gāzes krātuves izņemts lielākais dabasgāzes apjoms šogad

  • Autors:  LETA
Foto - conexus.lv Foto - conexus.lv

Dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") operatīvā informācija liecina, ka februāra otrajā pusē no Inčukalna pazemes gāzes krātuves izņemta gandrīz 657 191 megavatstunda (MWh) jeb 62,687 miljoni kubikmetru dabasgāzes, kas ir šogad lielākais nedēļas laikā izņemtais dabasgāzes apmērs, informēja "Conexus" valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne.

Tradicionāli janvāris un februāris ir viens no kritiskākajiem dabasgāzes izņemšanas sezonas periodiem, jo likumsakarīgi krātuvē uzkrātais dabasgāzes apjoms sezonas beigās ir krities. Kalendārā gada sākumā visbiežāk ir vērojams lielākais aukstums, kas savukārt ietekmē dabasgāzes pieprasījuma kāpumu. Turklāt šogad augsto pieprasījumu pēc dabasgāzes nedēļā no 17.-23. februārim pastiprināja notiekošie remontdarbi Valdaja - Pleskava pārvades posmā.

"Šis gads ļoti uzskatāmi parāda, cik stratēģiski svarīga drošai un stabilai dabasgāzes apgādei Latvijā ir Inčukalna pazemes gāzes krātuve. Krātuve un pārvades cauruļvadi Latvijā ir vienota infrastruktūras sistēma, kas garantē to, lai augstos dabasgāzes pieprasījuma apstākļos Latvijas patērētājiem nevajadzētu uztraukties par dabasgāzes piegādēm. Mūsu ekspertu aplēses liecina, ka bez Inčukalna pazemes gāzes krātuvē uzkrātās dabasgāzes, šis gads dabasgāzes lietotājiem nestu lielus izaicinājumus, meklējot alternatīvas piegādes, kas sezonas vidū ir sarežģīts un dārgs process. Es ļoti ceru, ka šajā sezonā iegūtie secinājumi dabasgāzes tirgotājus mudinās apzināties savu lomu gāzes apgādes sistēmā, izvēloties dabasgāzes piegādes risinājumus, kas ir droši arī augsta pieprasījuma apstākļos," uzsvēra Kotāne.

Kotāne arī atgādināja, ka, lai stiprinātu krātuves stratēģisko nozīmi Latvijas dabasgāzes apgādē, šogad ir ļoti svarīgi turpināt pērn uzsākto diskusiju par Inčukalna pazemes gāzes krātuves atbilstošākā darbības modeļa izveidi atvērtā tirgus apstākļos. Tā kā krātuve ir svarīgs instruments Latvijas gāzes apgādes drošībai, iespējami drīz jāatrod visai nozarei pieņemams risinājums.

Uzņēmums "Conexus" ir dibināts 2016.gada decembrī, reorganizācijas rezultātā no "Latvijas gāzes" nodalot pārvades un glabāšanas darbības virzienus. Kompānijas lielākais akcionārs ir "Augstsprieguma tīkls" (34,36%), kamēr "Gazprom" pieder 34,1%, bet "Marguerite Gas" - 29,06%.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.