Menu
 

11 gados valsts meža zemes platība pieaugusi par vairāk nekā 12 000 hektāru

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

AS "Latvijas Vvalsts meži" (LVM) kopš 2007. gada iegādājusies meža zemes vairāk nekā 12,1 tūkstošu hektāru platībā, 2018. gadā – 995 ha meža zemes. Tas liecina, ka privāto mežu īpašnieku interese pārdot savus meža īpašumus LVM joprojām ir liela. LVM iegādātajās platībās nodrošina kvalitatīvu mežsaimniecību, tādējādi radot koksnes papildus pieaugumu valsts mežā un dodot ilgtermiņa pienesumu Latvijas tautsaimniecībā, vēsta Zemkopības ministrija.

LVM realizētā valsts īpašumā esošo meža zemju ilgtspējīgā apsaimniekošana ir ieguldījums arī Latvijas klimata politikas mērķu sasniegšanā un klimata pārmaiņu mazināšanā.

"Latvijas tautas nacionālajām vērtībām ir jābūt valsts īpašumā, lai valsts spētu nodrošināt šo īpašumu – meža teritoriju – pilnvērtīgu un kvalitatīvu apsaimniekošanu. Tā ir vides kvalitāte, par kuru mums ir pienākums rūpēties, lai šodien un arī nākotnē tiktu pilnvērtīgi nodrošināta Latvijas dabas vērtību saglabāšana,” citēts zemkopības ministrs Kaspars Gerhards. “Turklāt jāuzsver, ka valsts meža teritorijas kopējās platības palielināšana tiek īstenota, nesamazinot lauksaimniecības zemes platības. Tādējādi valstī tiek saglabāts optimāls līdzsvars vides saglabāšanas un lauksaimniecības jeb uzņēmējdarbības īstenošanas procesos."

ZM iniciēja LVM meža zemes iegādes programmu ar mērķi nodrošināt mežu nonākšanu valstij pilnībā piederošās akciju sabiedrības LVM, nevis ārvalstu fizisko vai juridisko personu īpašumā. Realizējot meža zemes iegādes programmu, ir panākts, ka daļa privāto meža īpašnieku, kas mežu vēlas pārdot, pārdod to valstij piederošam uzņēmumam, kam ir ilggadīga pieredze mežu apsaimniekošanā un kas to veic ilgtspējīgi un atbilstoši valsts ekonomiskajām, vides aizsardzības un sabiedrības interesēm.

Turklāt ik gadu pieaug tās valsts mežu platības, kurās dažādu vides aizsardzības apsvērumu dēļ ir aizliegta saimnieciskā darbība, kas rada ierobežojumus ekonomiskajai attīstībai Latvijas reģionos, tāpēc LVM iepirktās meža platības daļēji kompensē šo apsaimniekojamo mežu teritoriju samazināšanos.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.